Založ si blog

8 rokov od teroristického útoku v priamom prenose

Bratislava, 23. októbra – Rusko si dnes pripomína ôsme výročie trojdňovej rukojemníckej drámy v Divadelnom centre Dubrovka, ktorá svojou masívnou medializáciou a ohlasom v celom svete pomerne výrazne zmenila vzťah verejnej mienky v zahraničí voči čečenským povstalcom a spoločne s útokom na školu v Severnom Osetsku, znamenala výraznú stratu podpory separatistov u obyvateľstva kaukazských regiónov Ruska.

Útočníci vtrhli do divadla na Dubrovke 23. októbra, približne štvrť hodinu po deviatej hodine večer, počas predstavenia muzikálu Nord-Ost, keď sa v sále nachádzalo viac ako 800 ľudí, vrátane zamestnancov divadla. Počas prvých minút sa niektorým zajatcom podarilo ujsť z budovy cez zadné dvere a skokom z okna. Prevažná väčšina však ostala uväznená s viac ako 50 ozbrojencami, ktorí celý priestor zamínovali výbušninami, ktorých celková sila bola neskôr odhadnutá na 110-120 kilogramov TNT.

Prvé správy o motíve teroristov sa objavili až nasledujúci deň vo večernom vysielaní televízie Al Jazeera, ktorá odvysielala vopred pripravený príhovor lídra skupiny Movsara Barajeva. V ňom vyhlásil, že sú teroristi samovražední útočníci a výmenou za životy zajatcov očakávajú okamžitý odchod ruskej armády z Čečenska. O niekoľko hodín neskôr sa zajatcom podarilo telefonický spojiť s televíziami, ktoré žiadali nezačínať útok, pretože ozbrojenci prisľúbili za každého zraneného zo svojich radov zabíjať desiatich zajatcov.

Narastajúce napätie sa vystupňovalo 25. októbra, keď ráno okolo obkľúčenia, ktoré vytvorili zásahové zložky, sa zhromaždili rodiny a blízki zajatcov, ktorí žiadali, aby vláda splnila všetky požiadavky teroristov.

Na základe rokovania hláv ministerstva vnútra a ruských bezpečnostných služieb s vtedajším prezidentom Vladimírom Putinom bola teroristom predložená oficiálna ponuka poskytnutia milosti v prípade, že prepustia všetkých zajatcov. V priebehu dvoch dní sa tiež viedli aktívne rokovania so samovražednými útočníkmi, ktorých sa zúčastnilo viacero vysokopostavených ľudí, vrátane čečenského poslanca federálneho parlamentu Aslambeka Aslachanova, či známej speváčky Ally Pugačovej. Celkovo sa takouto cestou podarilo dojednať prepustenie niekoľkých ľudí, medzi ktorými bolo aj 8 detí.

Zajatecká dráma vyvrcholila v skorých ranných hodinách 26. októbra. O pól šiestej ráno sa vedľa budovy divadla ozvalo tri výbuchy a niekoľko rán zo samopalov. Približne o tridsať minút neskôr špeciálne zložky zahájili zásahovú akciu, v rámci ktorej použili nervovo-paralyzujúci plyn, čím chceli znemožniť útočníkom odpálenie tridsiatich výbušnín, ktoré by viedlo ku katastrofickým následkom. Už o pól hodinu neskôr oficiálny predstaviteľ FSB oznámil, že je budova pod kontrolou bezpečnostných zložiek a väčšina teroristov, vrátane lídra, bola zneškodnená. Pred budovu, v ktorej sa odohrávala trojdňová dráma, boli okamžite pristavené desiatky sanitiek, ktoré boli pripravené poskytnúť pomoc všetkým zajatcom.

Podľa oficiálnych informácií obeťami teroristického útoku sa stalo 128 ľudí, z toho 8 boli občanmi iných krajín a ďalší piati boli hospitalizovaní so strelnými poraneniami. Štyroch zajatcov sa dlhodobo nedarilo identifikovať, a preto nemohli figurovať v zozname obetí.

Celkovo bezpečnostné zložky pri útoku zneškodnili 50 teroristov, z toho 32 mužov a 18 žien, samovražedných útočníčiek, tzv. „čiernych vdov“. Ďalších troch sa podarilo zadŕžať a následne odsúdiť k trestu do 22 rokov väzenia.

Vyšetrovanie ukázalo, že organizátormi útoku boli Šamiľ Basajev, Zelimchan Jandarbijev a Achmed Zakajev. Kým prvých dvoch sa podarilo zneškodniť, v rámci iných zásahov proti ozbrojencom, posledný doteraz žije vo Veľkej Británii, ktorá mu v roku 2003 udelila politický azyl.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302604x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy