Založ si blog

Ruskí pozorovatelia zabudli, čo videli počas volieb v Bielorusku

Bratislava, 24. januára – Ruskí pozorovatelia, ktorí sa zúčastnili decembrových prezidentských volieb v Bielorusku, nezverejnia záverečnú správu. Na otázku denníku Vedomosti o voľbách, hlava ruskej komisie Leonid Ivlev vyhlásil, že už na všetko zabudol. Jeho kolega, člen pozorovateľskej misie Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) Igor Borisov, novinárov upozornil, že zverejnenie takej správy vôbec nie je povinné.

„Misia prišla k záveru – fakty, ktoré by mohli spochybniť celkový výsledok volieb, neboli objavené,“ stručne informoval Borisov. Zároveň odmietol komentovať udalosti, ktoré voľbám predchádzali, či vývoj situácie po voľbách, keď mieste policajné zložky zatkli viac ako 600 predstaviteľov opozície, novinárov a demonštrantov, ktorí sa zhromaždili počas volebnej noci na hlavnom námestí. Podľa jeho slov sa mandát misie týchto okolnosti netýkal a ak by sa pozorovatelia o niečo také pokúsili, mohlo by to mať negatívne následky, keďže by to znamenalo prehodnocovať celý politický systém nezávislého štátu.

livejournal.com

Pôvodne ruskí predstavitelia sľúbili zverejniť záverečnú správu ešte v decembri, no následne jej odhalenie pod rôznymi zámienkami niekoľkokrát odkladali. Ako uviedol denníku bieloruský politológ za takýmto rozhodnutím Moskvy môže byť značne ochladenie vzťahov s Alexandrom Lukašenkom, ktorý bol viac ako 70 percentami voličov vo voľbách zvolený na post hlavy štátu už po štvrtýkrát. Podotkol, že ruský prezident Dmitrij Medvedev zablahoželal Lukašenkovi k „výsledkom volieb“, nie k víťazstvu a ruské médiá pokračujú v ostrej kritike bieloruského lídra.

Výsledky prezidentských volieb v Bielorusku odmietli uznať predstavitelia OBSE, ktorým sa predovšetkým nepozdávalo masové zatýkanie, ako aj viacerí politici európskych štátov. Poslanci EÚ žiadali tento týždeň opätovné zavedenie sankcií voči Minsku a Poľsko schválilo zoznam neželaných osôb, v ktorom sa údajne nachádzajú mená sudcov, prokurátorov a iných osôb podieľajúcich sa na potlačení protestov. Medzinárodní predstavitelia misie SNŠ ale označili voľby za prehľadné a demokratické. Ruskí pozorovatelia boli členmi komisií SNŠ aj OBSE.

Výsledky volieb v Bielorusku kritizoval aj minister zahraničných veci SR Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) a poslanec Národnej rady SR Peter Osuský (Most-Híd / OKS), ktorý sa volieb zúčastnil ako pozorovateľ OBSE. Predseda SNS Ján Slota staronovému prezidentovi Bieloruska naopak k výsledkom blahoželal.

Práve dnes bieloruská prokuratúra začala trestné stíhanie voči Ivanovi Kulikovovi, ktorý mal záujem kandidovať v prezidentských voľbách, no nedokázal získať potrebný počet podpisov na registráciu kandidatúry. Vyšetrovatelia ho obviňujú zo zneužitia pracovného postavenia, ktoré mal využiť k poberaniu platov zamestnancov, ktorí v jeho oddelení nikdy v skutočnosti nepracovali. Touto cestou mal v priebehu ôsmich rokov získať viac ako 7000 dolárov.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302547x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy