Založ si blog

Moskvu pobúrila kniha financovaná z amerického rozpočtu

Bratislava, 23. januára – Ministerstvo zahraničných veci (MZV) Ruska dnes oficiálne komentovalo americkú publikáciu knihy bývalého ministra zahraničných veci čečenských separatistov pri lídrovi teroristickej skupiny, ktorá sa prihlásila k viacerým útokom, vrátane Beslanu, Ilijasa Achmadova.

Kremeľ pobúrila skutočnosť, že štvrtková (20.1.) prezentácia knihy „Čečenský boj: vybojovaná a stratená nezavislosť“ sa uskutočnila pod záštitou americkej Národnej nadácie pre demokraciu (NED), financovanej zo štátneho rozpočtu USA. Navyše sa riaditeľka pre program Ruska a Eurázie NED na diele autorský podieľala a predslov ku knihe, ktorá približuje vývoj vojny v Čečensku z pohľadu separatistov, napísal významný americký diplomat a jeden z hlavných ideológov americkej politiky počas studenej vojny Zbigniew Brzezinski.

ruvr.ru

„Neraz sme upozornili amerických predstaviteľov, že Ilijas Achmadov, ktorý sa prezentuje ako minister zahraničných veci Ičkerie, je bývalý militant, ktorý slúžil pobočníkom u medzinárone uznaného teroristu Basajeva. Reč je o kriminálnikovi, zaradenom do medzinárodného pátrania,“ uvádza sa v stanovisku MZV Ruska, ktoré konštatuje, že kniha nie je nič iné ako snaha ospravedlniť „kriminálny režím“ lídrov čečenských povstancov.

Ilijas Achmadov sa stal šéfom diplomacie samovyhlasenej republiky povstalcov v roku 1999. Odvtedy strávil väčšinu času mimo územia Ruska, keď sa v zahraničí pokúšal presvedčiť verejnosť o protiprávnom konani Moskvy na územi Čečenska. Rozhodnutie USA udeliť členovi vládneho kabinetu povstalcov vízu USA a v roku 2004 aj politický azyl, mali negatívný dopad na vzťahy Moskvy a Washingtonu.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302347x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy