Založ si blog

Chodorkovského obhajoba našla dôkazy neviny

Bratislava, 28. októbra – Bývalý riaditeľ Jukos-u Michail Chodorkovský a ex riaditeľ Menatep-u boli v dobe spáchania trestného činu, z ktorého ich obviňuje prokuratúra, vo väzbe, a teda nemohli spáchať zločin, ktorý sa im pripisuje, vyhlásil dnes obhajca obžalovaných Boris Gruzd.

Prokuratúra tvrdí, že k odcudzeniu 218 miliónov tón ropy v hodnote 824 miliardy rubľov (19,4 miliardy eur) v dcérskych spoločnostiach Jukos-u došlo v dobe od 1. januára 1998 do 31. decembra 2003. Obaja obžalovaní však už v tomto období boli vo väzbe – Lebedev od júla 2003 a Chodorkovský od 25. októbra toho istého roku. Podľa obhajcu, sa teda jeho klientom pripisuje trestný čin, ktorý mali spáchať vo väzení, a preto sa obrátil na súd so žiadosťou o oslobodenie, keďže sa zločin pripisovaný jeho klientom, nemohol uskutočniť.

Gruzd tiež tvrdí, že v materiáloch žaloby nenašiel žiadne informácie o tom, kde, kedy a akým spôsobom sa mala krádež uskutočniť. Vo svojej reči prirovnal pokusy prokuratúry dokázať vinu jeho klientov, k „pokusu dokázať, že je kocka okrúhla“.

Už včera (27.10) sa s príhovorom na súd obrátil aj hlavný aktér žaloby Michail Chodorkovský. Podľa neho by mal súd oceniť snahu prokuratúry, ktorá v priebehu súdneho konania dokázala nevinu oboch obžalovaných. „Chcem poďakovať prokurátorom, lebo práve vďaka ním o našej nevine sa presvedčili absolútne všetci,“ vyhlásil ex riaditeľ Jukos-u.

V prípade, že súd rozhodne v prospech prokuratúry a vina obžalovaných bude dokázaná, hrozí obom aktérom trest odňatia slobody na 14 rokov. Už v súčasnosti si odpykávajú 8 ročný trest, ku ktorému ich odsúdili v roku 2005, no jeho účinnosť bola na žiadosť prokuratúry posunutá už na rok 2003, keď boli vzatí do väzby.

Ani oslobodzujúci rozsudok však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude znamenať koniec súdnych žalôb voči Chodorkovskému a Lebedevovi. Ruská agentúra právnej a súdnej informácie dnes, s odvolaním na právničku Chodorkovského Karinu Moskalenko, napísala, že prokuratúra už teraz voči dvojici mužov pripravuje tretiu žalobu.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 303149x
Priemerná čítanosť článkov: 2135x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy