Založ si blog

Rusko bezplatne vyzbrojí Kazachstan

Bratislava, 8.december – Rusko bezplatne dodá do Kazachstanu mobilné protiraketové systémy S-300. Informoval o tom dnes veliteľ Vzdušných obranných síl Kazachstanu Alexander Sorokin.

topwar.ru

Táto dodávka sa má, podľa jeho slov, uskutočniť v rámci zámeru oboch krajín vybudovať spoločný systém protileteckej obrany. „Vzdušná obrana Kazachstanu prevezme na seba zodpovednosť za krytie ruského leteckého priestoru, pozdĺž hranice s Kazachstanom. Práve v súvislosti s vytvorením jednotného systému protilietadlovej obrany sa očakáva, bezplatné dodávky do Kazachstanu ruských [ZRK] S -300,“ vysvetlil pre RIA Novosti Sorokin.

Veliteľ Vzdušných obranných síl, rovnako ako hovorkyňa ministra obrany Ruska Irina Kovaľčuk, ktorá rokovanie o takýchto dodávkach potvrdila, však neuviedol, akého množstva vojenskej techniky by sa mala dohoda dotýkať, ani kedy by sa malo odovzdanie uskutočniť.

O tom, že obe krajiny na takejto zmluve pracujú, informovalo ruské MO už dnes doobeda. V rámci rokovaní sa tiež očakáva otvorenie témy prepojenia systémov informovania o raketovom útoku a systémov na monitorovanie vesmírneho priestoru.

nocompromisemedia.com

Kazachstan o dotknutý systém už prejavil záujem a j v minulosti. V roku 2009 podpísali predstavitelia krajiny s Ruskom dohodu o kúpe desiatich divízii [ZRK] S -300. Súčasťou každej sú 4 bojové komplexy S-300 a ďalšie vozidla, ktoré zabezpečujú ich technické potreby.

Vytvorenie regionálnych systémov spoločnej protilietadlovej obrany je súčasťou projektu kolektívnej bezpečnosti Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Rokovania o ich vytvorení sa aktívne začali ešte v roku 2007. Celkovo sa počíta s vytvorením troch zón – Bielorusko-Ruskej, Kaukazskej a stredoázijskej. Faktický sa pod ruskú iniciatívu doteraz podpísalo len Bielorusko a Arménsko, očakáva sa však, že ju podporia aj ďalšie členské štáty SNŠ.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 303031x
Priemerná čítanosť článkov: 2134x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy