Založ si blog

WikiLeaks: Rusko využíva Gazprom na svoje politické ciele

Bratislava, 6. január – Najväčší exportér plynu na svete, ruská spoločnosť Gazprom, je neefektívny štátny monopol s chaotickou štruktúrou, ktorého hlavné ciele sú politické a nie ekonomické. Navyše nie je vylúčene, že sa plynový gigant podieľa na korupčných mechanizmoch v krajine. Takéto hodnotenie si najväčší ruský štátny podnik vyslúžil vo vyjadreniach amerických diplomatov, ktoré sa dostali do dokumentov zverejňovaných na internetovom portáli WikiLeaks.

Američania sa vo svojich hodnotiacich správach pre ministerstvo zahraničných veci navyše sťažujú na to, že dohodnúť stretnutie s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti je praktický nemožné a ak sa to predsa len podarí, tí len veľmi neochotne rozprávajú o obchodných záležitostiach. Ako príklad sa uvádza jedno z rokovaní s viceprezidentom a šéfom exportu Gazpromu Alexandrom Medvedevym. Ten údajne počas rozhovoru o spoločnosti zdôrazňoval, že predstavitelia hokejových líg NHL a KHL (pozn. – Medvedev je tiež prezidentom KHL) ešte stále nemajú podpísanú spoločnú zmluvu a neustále sa vracal k téme plynovej krízy v januári 2009, z ktorej obviňoval predstaviteľov Ukrajiny.

Týždenník Der Spiegel, ktorý s organizáciou Juliana Assangea úzko spolupracuje, tiež privádza ako príklad ďalší rozhovor, ktorý sa mal uskutočniť s nemenovaným manažérom Gazpromu. Ten mal Američanom prezradiť, že primárnym cieľom podniku je zabezpečovať ruské obyvateľstvo lacným plynom a plniť štátnu sociálnu politiku. Znásobovanie zisku a podielu na trhu je vraj až druhoradým cieľom. Zároveň však dodal, že medzi základnými úlohami Gazpromu je aj zväčšovanie svojho podielu na energetických zdrojoch vo svete.

Kritiku si vyslúžili aj ambície šéfa spoločnosti Alexeja Millera. Ten v máji 2008 vyhlásil, že by podnik, ktorý v súčasnosti pokrýva 20 percent štátneho rozpočtu, mohol v budúcnosti dosiahnuť trhovú kapitalizáciu na úrovni 1 triliónu dolárov a stať sa „najdrahšou spoločnosťou na svete“. Na margo týchto vyjadrení diplomati poukázali, že už o rok neskôr, keď muselo Rusko bojovať s dôsledkami ekonomickej krízy, táto hodnota poklesla na úroveň 75 miliárd.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Petr Pavel

Český prezident Pavel podpísal partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia

29.04.2024 14:29

Pri osvojovaní detí sa na nich budú vzťahovať isté obmedzenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302912x
Priemerná čítanosť článkov: 2133x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy