Založ si blog

Medvedev: Chceme vytvoriť armádu, ktorá sa bude dať využiť

Aktualizované 13:00

Medvedev nevylúčil voľby cez internet

Bratislava, 24. december – Rusi by mohli v budúcnosti rozhodovať o otázkach referenda aj cez internet. Myslí si to ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý dnes v priamom prenose troch najväčších celoštátnych televízií komentoval súhrn roka. „Keď už konečne dosiahneme vhodnú úroveň fixácie vôle, ako hovoria právnici, tak prečo aj nie? Prečo by sme si nepredstavili, napríklad, aj tie referenda s využitím internetu. A to už nehovorím o obyčajnom hlasovaní za toho či iného kandidáta,“ povedal.

Internet pritom označil za jeden z najľahšie dostupných prostriedkov na prechod k priamej demokracii a za významný ovplyvňovateľ verejnej mienky. „Akýkoľvek politik, či je to prezident, alebo obecný starosta, musí povinne prihliadať na verejnú mienku a dostávať informácie o nej,“ zdôraznil.

Medvedev: Chceme vytvoriť armádu, ktorá sa bude dať využiť

Ruský prezident sa taktiež dotkol hodnotenia činnosti ministerstva obrany Ruska, s dôrazom na modernizáciu, ktorou v súčasnosti ruské ozbrojené zložky prechádzajú. Priznal, že niektoré opatrenia, ktoré šéf rezortu v tejto oblasti spravil, boli chybné, no vcelku mu vyjadril podporu. „Ministerstvo obrany realizuje takú politiku, ktorú jej stanovil najvyšší veliteľ, teda ja. A táto politika sa zakladá predovšetkým v tom, aby sme vytvorili práceschopnú armádu,“ podčiarkol.

Súčasný stav ozbrojených síl v Rusku, prezident prirovnal k stavu za predchádzajúceho režimu, počas ZSSR. Podľa neho to neznamená, že je situácia v armáde zlá, ale nezodpovedá súčasným potrebám a politike krajiny. „Vtedy boli iné časy, iný rozmer krajiny, boli iné ciele. Treba reformovať armádu, reforma armády znamená zmenu počtu vojakov, zmenšovanie počtu veliteľov a zväčšovanie ich platu,“ vysvetlil, s dôvetkom, že očakáva nárast platov vojenských veliteľov do výšky, akú majú ich kolegovia v krajinách s najvyššími ekonomickými ukazovateľmi.

Medvedev: Vyšetrovanie katastrofy pri Smolensku treba dotiahnuť do konca

Vyšetrovanie aprílovej leteckej katastrofy pri ruskom Smolensku, počas ktorej zahynulo 96 ľudí, medzi nimi aj vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski, treba dotiahnuť do konca, bez zbytočného politizovania tohto procesu. „Treba ukončiť vyšetrovanie bez politizácie, bez výčitiek, vypočuť si všetky postoje a vyvodiť závery, ktoré musia prijať medzinárodne inštitúcie, a samozrejme uskutočniť vnútorne vyšetrovanie,“ priblížil svoj postoj Medvedev.

Kritika poľského premiéra Donalda Tuska, ktorá zaznieva v súvislosti s týmto prípadom, je pritom podľa Medvedeva, ovplyvnená vnútropolitickým tlakom. Šéf poľského vládneho kabinetu vyhlásil pred týždňom (17.12.), že jeho krajina nemôže prijať dokumentáciu, ktorú vypracovala Medzinárodná letecká komisia, keďže k nej mali poľskí experti veľké množstvo pripomienok, na ktoré teraz budú musieť odborníci vypracovať vysvetľujúcu správu. „Predpokladám, že sú to emócie a reakcie na vnútropolitické peripetie, ktoré existujú vnútri Poľska. Poľsko je rozdelené na časti,“ konštatoval Medvedev.

Medvedev: Nemám strach z publikácii WikiLeaks

Rusko a jeho prezident nemá dôvod na strach z publikácií dokumentov, ktoré uverejnil internetový portál WikiLeaks. „Keby som sa bál, čo o mne napíšu, nikdy by som si nebol otvoril internet a nepozeral televíziu. Toho sa ja už určite nebojím. A čo sa týka následkov, tak pre naše vzťahy s USA to nebude mať žiaden význam,“ uviedol ruský prezident.

Pripomeňme, že WikiLeaks v priebehu posledných týždňov uverejnil tisícky dokumentov z amerických veľvyslanectiev po celom svete, medzi nimi aj tie, ktoré sa týkali Ruska a samotného Medvedeva. Ruského premiéra Vladimira Putina a Medvedeva v nich označili ako Batmana a Robina, pričom úlohu dvojky pripisovali práve hlave štátu. Zároveň sa v nich objavila informácia o príprave plánu útoku na Rusko, v prípade, ak by vkročilo na územie Pobaltských krajín, alebo informácie o možnosti využitia amerického systému PRO aj proti Kremľu.

Medvedev: Ja a Putin nie sme jediní perspektívni politici v Rusku

Novinári sa v priebehu približne 100 minútovej diskusie pýtali prezidenta aj na to, či v Rusku na súčasnej politickej scéne pôsobia aj iní perspektívni politici okrem vládneho tandemu Putin-Medvedev.

Podľa súčasného prezidenta v krajine takí politici sú a ich mená sú dobre známe. Medzi nimi vyzdvihol úlohu lídrov všetkých parlamentných strán, ale aj niektorých opozičných politikov, ktorých záujmy nie sú predstavené v štátnej Dume. „Niekto ich nazýva úspešnými, niekto naopak neúspešnými. Sú rovnako známi. Sú to verejní činitelia ako Kasjanov, Nemcov, Limonov, Kasparov. (…) Ľudia sa k nim správajú rôzne. Každý z nich má svoju volebnú základňu,“ zhodnotil kritikov Kremľa Medvedev.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302517x
Priemerná čítanosť článkov: 2130x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy