Založ si blog

Rusko opraví najväčší raketový atómový krížnik

Bratislava, 11. november – Ruska vláda vyčlenila peniaze na opravu najväčšieho ruského atómového raketového krížnika „Admirál Nachimov“, informovala v stredu (10. novembra) štátna tlačová agentúra ITAR-TASS. Vojenské plavidlo sa prestalo používať ešte v roku 1999, keď sa mala začať jeho plánovaná oprava a modernizácia, no peniaze na tento krok sa nikdy nepodarilo nájsť.

Riaditeľ spoločnosti „Sevmaš“, ktorá sa venuje stavbe vojenských lodí, Nikolaj Kalistratov uviedol, že potrebné financie by mali byť vyčlenené už v roku 2011. „Napriek tomu, táto čiastka nebude dostatočná. Budeme potrebovať zväčšenie štátnych vojenských objednávok a tento postoj dostal podporu aj u rady spoločnosti,“ upozornil. Napriek tomu sa domnieva, že jedno z najväčších plavidiel ruského námorníctva by sa mohlo vrátiť do služby už v roku 2012.

V súčasnosti v ruskej armáde pôsobí len jeden krížnik tohto typu – „Peter Veľký“ – celkom však boli spustené na vodu štyri. V júli hlavný štáb námorných síl Ruska vyhlásil, že by chcel do bojovej pohotovosti vrátiť všetky tieto plavidlá. Očakáva sa preto, že by modernizáciou mali prejsť aj plavidlá „Admirál Lazarev“ a „Admirál Ušakov“, ktoré sú nečinné od rokov 2002 a 2005.

livejournal.ru

„Admirál Nachimov“ bol postavený v roku 1988 a až do roku 1992 plával pod menom „Kalinin“, známy v NATO ako jedna zo štyroch lodí projektu Orlan (ruská klasifikácia 1144-2). Výzbroj krížnika mu umožňuje súčasne chrániť námorne jednotky pred veľkými plavidlami, ponorkami a leteckými jednotkami nepriateľa. Loď má dĺžku 252 metrov, výtlak 26 200 tón a dokáže vyvinúť rýchlosť do 32 uzlov. Energetické zabezpečenie tvoria dva jadrové reaktory. Súčasťou výzbroje sú okrem iného raketové komplexy Granit, Fort, Osa-MA, Vodopád, delostrelecký systém AK-130 a 3 vrtuľníky KA-27 (Helix), určené na vyhľadávanie a zničenie podvodných plavidiel, ktoré sa pohybujú v hĺbke do 500 metrov.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302725x
Priemerná čítanosť článkov: 2132x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy