Založ si blog

Pád Kaczynského lietadla pravdepodobne zapríčinil veliteľ vzdušných síl

Bratislava, 2. november – Aprílovú leteckú katastrofu pri Smolensku, v ktorej zahynul poľský prezident Lech Kaczynski, mohli zapríčiniť napäté vzťahy medzi veliteľom poľských vzdušných síl Andrzejom Blasikom a posádkou prezidentského lietadla, informoval dnes poľský týždenník Wprost, s odvolaním na oficiálne výsledky vyšetrovania.

Možné vysvetlenie katastrofy poskytli vdovy zosnulých pilotov. Tie vyšetrovateľom prezradili, že konflikt medzi posádkou a Blasikom vznikol ešte pred tragickou nehodou. Veliteľ vzdušných síl údajne už predtým rozkazoval prezidentským pilotom, čo majú robiť a niekedy si sadol na miesto druhého pilota, z ktorého ovládal lietadlo počas celého letu. Poslednú informáciu potvrdil aj bývalý kolega zosnulých pilotov, ktorý sám musel veliteľovi svoje miesto v lietadle ustúpiť až trikrát. Prítomnosť Blasika v kabíne pilotov v dobe nehody, preto mohla zapôsobiť na pilotov ako značná psychická záťaž.

Túto verziu podporujú aj fakty, ktoré už doteraz prenikli do médií. Piloti lietadla boli vopred upozornení, že pristávanie v podmienkach hustej hmly, bude nielen veľmi ťažké, ale aj vysoko nebezpečné, pričom jeden z pilotov sám vyslovil presvedčenie, že „pristávať v takej situácii je nemožné“. Napriek tomu posádka, sprevádzaná v kabíne Blasikom a riaditeľom protokolu poľského ministerstva zahraničných veci Mariuszom Kazanou, sa nakoniec rozhodla pre risk. „Ak nepristanem/-e, tak ma zabije/-u,“ vyhlásil podľa záznamu z čiernej skrinky prvý pilot Arkadiusz Protasiuk krátko pred katastrofou.

Pri havárii prezidentského špeciálu zahynulo 96 ľudí, z toho 8 členov posádky a 88 vysokopostavených predstaviteľov Poľska, ktorí mali v pláne uctiť si pamiatku obetí Katynskej masakre.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 304694x
Priemerná čítanosť článkov: 2146x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy