Založ si blog

Chodorkovského obhajoba našla dôkazy neviny

Bratislava, 28. októbra – Bývalý riaditeľ Jukos-u Michail Chodorkovský a ex riaditeľ Menatep-u boli v dobe spáchania trestného činu, z ktorého ich obviňuje prokuratúra, vo väzbe, a teda nemohli spáchať zločin, ktorý sa im pripisuje, vyhlásil dnes obhajca obžalovaných Boris Gruzd.

Prokuratúra tvrdí, že k odcudzeniu 218 miliónov tón ropy v hodnote 824 miliardy rubľov (19,4 miliardy eur) v dcérskych spoločnostiach Jukos-u došlo v dobe od 1. januára 1998 do 31. decembra 2003. Obaja obžalovaní však už v tomto období boli vo väzbe – Lebedev od júla 2003 a Chodorkovský od 25. októbra toho istého roku. Podľa obhajcu, sa teda jeho klientom pripisuje trestný čin, ktorý mali spáchať vo väzení, a preto sa obrátil na súd so žiadosťou o oslobodenie, keďže sa zločin pripisovaný jeho klientom, nemohol uskutočniť.

Gruzd tiež tvrdí, že v materiáloch žaloby nenašiel žiadne informácie o tom, kde, kedy a akým spôsobom sa mala krádež uskutočniť. Vo svojej reči prirovnal pokusy prokuratúry dokázať vinu jeho klientov, k „pokusu dokázať, že je kocka okrúhla“.

Už včera (27.10) sa s príhovorom na súd obrátil aj hlavný aktér žaloby Michail Chodorkovský. Podľa neho by mal súd oceniť snahu prokuratúry, ktorá v priebehu súdneho konania dokázala nevinu oboch obžalovaných. „Chcem poďakovať prokurátorom, lebo práve vďaka ním o našej nevine sa presvedčili absolútne všetci,“ vyhlásil ex riaditeľ Jukos-u.

V prípade, že súd rozhodne v prospech prokuratúry a vina obžalovaných bude dokázaná, hrozí obom aktérom trest odňatia slobody na 14 rokov. Už v súčasnosti si odpykávajú 8 ročný trest, ku ktorému ich odsúdili v roku 2005, no jeho účinnosť bola na žiadosť prokuratúry posunutá už na rok 2003, keď boli vzatí do väzby.

Ani oslobodzujúci rozsudok však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude znamenať koniec súdnych žalôb voči Chodorkovskému a Lebedevovi. Ruská agentúra právnej a súdnej informácie dnes, s odvolaním na právničku Chodorkovského Karinu Moskalenko, napísala, že prokuratúra už teraz voči dvojici mužov pripravuje tretiu žalobu.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302393x
Priemerná čítanosť článkov: 2130x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy