Založ si blog

WikiLeaks si posvieti na Rusko a Čínu

Bratislava, 26. októbra – Internetový portál WikiLeaks, ktorý sa preslávil publikáciou tajných dokumentov o vojne v Afganistane a Iraku, kompromitujúcich americkú vládu, plánuje preorientovať svoju činnosť do iných regiónov sveta. Podľa jedného z predstaviteľovej webovej stránky, ktorého cituje denník Kommersant, sa týmito regiónmi má stať Rusko a Čína. „Ruskí čitatelia sa dozvedia veľa nového o svojej krajine,“ prisľúbil Kristinn Hrafnsson v rozhovore pre noviny.

Podľa jeho slov k zmene geografickej orientácie WikiLeaks dôjde už v najbližšom období, po tom, ako stránka sprístupní verejnosti ďalších 15 tisíc dokumentov o vojne v Afganistane. Následne plánuje skupina okolo Juliana Assangea začať so zbieraním a následným odtajovaním tajných kompromitujúcich materiálov o Rusku a jeho južnom susedovi.

Hrafnsson tiež podčiarkol, že Čína už na túto výzvu „reagovala“, pričom však toto tvrdenie ďalej nerozvinul. Kommersant, toto vyjadrenie spája s pondelkovým (25. októbra) vyhlásením čínskych disidentov o plánoch na spustenie internetovej stránky, ktorá bude informovať o porušovaní ľudských práv vládou krajiny.

V súčasnosti časť WikiLeaks venovaná Rusku neobsahuje akékoľvek dokumenty, ktoré by vážnym spôsobom kompromitovali súčasnú alebo predchádzajúcu vládu. Rozhodnutie zmeniť zameranie z vojnových zón na umiernenejšie časti sveta môže súvisieť so snahou vrátiť sa k pôvodným cieľom stránky, ktoré Assange pri zakladaní charakterizoval pre potenciálnych investorov ako boj s „despotickými režimami Ruska, Číny a Centrálnej Ázie“.

Predstaviteľ portálu, ktorý sa stal držiteľom rekordu v množstve uverejnených tajných dokumentov, keď 22. októbra sprístupnil takmer 400 tisíc dokumentov o vojne v Iraku, sa v rozhovore vyjadril aj k tomuto poslednému úspechu organizácie. Podľa jeho slov, sa správy o početných porušeniach práv zo strany americkej armády mali objaviť ešte v auguste, no hlava WikiLeaks sa rozhodol odložiť tento termín. „Zločiny proti civilnému obyvateľstvu vtedy ostali bez zasluhujúcej pozornosti – všetkých viac zaujali škandály okolo osoby samotného Assangea,“ vysvetlil odklad Hrafnsson s tým, že aby sa opakovaniu scenára predišlo, boli k preštudovaniu materiálov pripustení aj novinári z ďalších médií, popri trojici, ktorá v tom čase už mala materiál pripravený na publikáciu. Odklad pre odstránenie potenciálne nebezpečných informácií, predovšetkým mien ľudí, ktorí spolupracovali s americkou rozviedkou, nasledoval až po tom, keď sa s týmito dokumentmi oznámil aj nový okruh novinárov.

Správa, ktorá bola nakoniec uverejnená až v októbri, vyvolala búrlivú vlnu protestov, predovšetkým zo strany americkej vlády. Vicepremiér Veľkej Británie Nick Clegg označil informácie v uverejnených dokumentoch za „šokujúce“, no ministerstvo obrany tejto krajiny doteraz pravdivosť faktov nespochybnilo. V súvislosti s tým, organizácia Public Interest Lawyer, na základe zistení z tajných dokumentov WikiLeaks, už pripravuje súdnu žalobu proti britskej vláde za porušovanie vojenského práva.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302363x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy