Založ si blog

Moskovský starosta pravdepodobne príde o všetky politické funkcie

Bratislava, 28. september – Starosta Moskvy Jurij Lužkov, odvolaný zo svojej pozície prezidentom Ruska Dmitrijom Medvedevom, kvôli strate dôvery, po 18 rokoch vo funkcií, pravdepodobne príde aj o svoju pozíciu vo vedení najsilnejšej politickej strany Jednotné Rusko. „Sotva vládna strana bude môcť dôverovať tomu, komu nedôveruje hlava štátu,“ uviedol predstaviteľ prezidentovej administrácie.

Predstavitelia Jednotného Ruska, na založení ktorého sa Lužkov aktívne podieľal, rozhodnutie prezidenta podporili. Rovnaké postavenie zaujali aj ďalšie dve najvýznamnejšie politické zoskupenia krajiny – komunistická strana KPRF a liberálna LDPR. „Vychádzame z toho, že hlava štátu mal na to dostatočné dôvody a, na nešťastie, Jurij Michajlovič (pozn. Lužkov) ako starosta sám poskytol prezidentovi na toto rozhodnutie dôvody,“ uviedol predseda ruského federálneho parlamentu Boris Gryzlov.

Napriek tomu, že do funkcie starostu bol formálne vymenovaný prvý viceprimátor Moskvy Vladimir Resin, jeho zotrvanie vo funkcií je len otázkou času. Politické subjekty už v najbližšom období predložia kandidatúry na najvyšší moskovský post. Vládna strana Vladimira Putina už vyhlásila, že hľadá vhodného človeka na túto pozíciu. Líder LDPR Vladimir Žirinovskij ešte pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že je pripravený starostu v jeho funkcií vymeniť sám.

Otázku obsadenia pozície už rozoberajú aj ruské médiá. Medzi najpravdepodobnejšími kandidátmi je zástupca predsedu vlády Sergej Sobjanin, dlhoročný minister pre mimoriadne situácie a jeden z najdôveryhodnejších politikov Ruska Sergej Šojgu a gubernátor oblasti Nižnij Novgorod Valerij Šancev. Hovoriť o tom, či niekto z nich má skutočne šance na úspech, je však príliš predčasne, keďže oficiálne stanovisko k odvolaniu ešte stále neposkytol samotný prezident Medvedev, či premiér a volebný líder Jednotného Ruska Putin.

Medzitým hovorkyňa prezidenta Nataliya Timakova prezradila médiám, že Lužkov mal pred odchodom na výber. „Existujú dve možnosti predčasného odchodu hlavy regiónu z postu: dobrovoľný odchod – vyhlásenie o odstúpení, alebo tvrdšiu formuláciu o strate dôvery. Starosta sa včera vrátil z dovolenky, prezident podpísal nariadenie až dnes. Závery si môžete vyvodiť sami,“ vyhlásila.

Napriek tomu, že kritika moskovského starostu bola dlhodobá a v priebehu posledných dvoch rokov sa len vyostrovala, mnohé západné médiá spájajú očakávaný odchod Lužkova s výmenou politických lídrov v iných regiónoch Ruska. Len od januára tohto roku o posty gubernátorov či prezidentov ruských republík prišlo 8 politikov, ktorí zastávali svoje funkcie počas dlhšieho obdobia. Kým jedni zo svojich funkcií odstúpili dobrovoľne, odmietli znovu kandidovať, alebo ich vládna strana do volieb, po ukončení funkčného obdobia, nenominovala, v troch prípadoch ich z funkcie odvolal prezident Dmitrij Medvedev.

P.S. Podľa zákona právomoci moskovského starostu môže predčasne ukončiť: jeho smrť; odstúpenie z vlastnej iniciatívy; nariadenie prezidenta Ruskej federácie; získanie nedôvery od poslancov moskovskej vlády; súdne rozhodnutie o jeho právnej nespôsobilosti; súdny rozsudok, ktorý potvrdí, že je nezvestný alebo mŕtvy; odsúdenie za spáchanie trestného činu; jeho odcestovanie mimo územia krajiny do iného štátu, kde získa nárok na trvalý pobyt; v prípade straty ruského občianstva.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 301699x
Priemerná čítanosť článkov: 2125x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy