Založ si blog

Briti zaznamenali najväčší počet kontaktov s ruskými ponorkami od roku 1987

Bratislava, 29. august – Ruská ponorka zo série „Akula“ (Žralok) bola prichytená pri snahe zachytiť akustické charakteristiky britskej ponorky typu Vanguard, ktoré prevážajú na palube balistické rakety Trident s jadrovou hlavicou – informoval v nedeľu The Telegraph, odvolávajúc sa na anonymný vysokopostavený zdroj v námorných zložkách. Zároveň poukázal na to, že britské ponorky podali najviac správ o kontaktoch s ruskými plavidlami od roku 1987.

Incident sa, podľa zdroja, stal v blízkosti vojenskej námornej základne Faslane v Škótsku, kde „Akula“ mala vyčkávať až sa britská ponorka vráti na svoju trojmesačnú službu. Situáciu sťažoval fakt, že trasa britských lodí je v oblasti Severného Atlantiku veľmi špecifická, a teda výber cesty je pomerne obmedzený. Britskí velitelia prijali rozhodnutie vyslať proti špiónskej ponorke protiponorkové podvodné plavidlo typu Trafalgar, ktorému sa podarilo nahrať zvuk vydávaný ruským „žralokom“.

„Vložili sme veľa prostriedkov do ochrany Tridentu, pretože si nemôžeme ani náhodou dovoliť, aby Rusi spoznali akustické charakteristiky jednej z našich jadrových ponoriek,“ vysvetlil anonymný zdroj.

V prípade ak by sa „Akule“ podarilo svoj plán uskutočniť, spôsobilo by to, podľa zdroja novín, veľké škody pre celú jadrovú bezpečnosť Veľkej Británie. Vďaka nahrávke by totiž potom mohol sonár ruských ponoriek jednoducho plavidla odhaliť podľa zvuku, ktorý je pre každý typ lode charakteristický a potopiť ich ešte skôr, ako by stihli rakety odpáliť.

V súčasnosti má Veľká Británia na stráži 4 atómové ponorky typu Vanguard. Každá z nich je vyzbrojená 16-timi balistickými raketami Trident.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302494x
Priemerná čítanosť článkov: 2130x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy