Založ si blog

Rusko je ochotne poskytnúť Ukrajincom plyn za vnútroštátne ceny

Bratislava, 27. august – Prípadne spojenie ruského plynového koncernu Gazprom a ukrajinského Naftogazu by umožnilo Kremľu predávať plyn do Kyjeva za rovnakú cenu akú v súčasnosti platia obyvatelia Ruska, vyhlásil dnes hlava Gazpromu Alexej Miller po spoločnom rokovaní s ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Bojkom.

„Uhol pohľadu Gazpromu je taký, že by sme mohli spojiť Gazprom a národnú akciovú spoločnosť Naftogaz Ukrajiny. Pritom predpokladáme, že by to mohol byť veľmi vážny sociálny moment, pretože dodávky plynu pre obyvateľov Ukrajiny by mohli v takom prípade byť vykonávane, podľa nás, za cenu rovnaku ako je za dodávky plynu pre obyvateľstvo Ruska. U nás je cena za plyn, pre obyvateľstvo Ruska, regulovaná štátom, nie trhová. Dnes to je 1880 rubľov za 1000 kubických metrov. To je trochu viac ako 60 dolárov,“ vysvetlil Miller.

V súčasnosti Ukrajina platí za 1000 kubických metrov plynu 236 dolárov, vrátane uplatňovanej 20% zľavy z európskej trhovej ceny, za podpis kúpnopredajnej a tranzitnej zmluvy na 10 ročné obdobie (v rokoch 2009-2019). Bez nej by bola táto čiastka o 100 dolárov vyššia. Ukrajinský premiér Nikolaj Azarov už dávnejšie konštatoval, že bez nej by sa krajine nepodarilo vyvarovať zrúteniu rozpočtu.

Témou na spoločnom stretnutí bolo aj prerokovanie dodržiavania dlhodobých záväzkov vyplývajúcich zo spoločných zmlúv, ako aj otázka spolupráce v roku 2011.

S návrhom spojiť obe spoločnosti ako prvý prišiel ruský premiér Vladimír Putin počas rokovania so svojím ukrajinským kolegom v apríli tohto roku.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302387x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy