Založ si blog

Skupina povstalcov zabila ochrankárov a utiekla z väzenia

Bratislava, 23. august – Asi 25-členná skupina väzňov dnes približné o druhej hodine v noci podnikla útek z väznice v hlavnom meste Tadžikistanu, Dušanbe, kde si odpykávali svoj trest. Všetci utečenci patrili do 46-člennej skupiny, ktorú minulý týždeň odsúdili za pokus o štátny prevrat v krajine. Dvaja muži boli odsúdení na doživotie, zvyšok si mal odpykať trest od 10 do 30 rokov.

Podľa predbežných informácii jeden z väzňov napadol strážnika a zobral mu zbraň a kľúče od väzenských ciel. Následne oslobodil ďalších komplicov, ktorí boli spolu s ním minulý týždeň odsúdení. Na úteku skupina zabila šiestich ochranárov väznice.

Ministerstvo vnútra Tadžikistanu predpokladá, že teraz utečenci smerujú do Raštskej doliny, preto na území celej republiky prebieha plán „Zachytenie“, v rámci ktorého predstavitelia silových štruktúr kontrolujú cesty, letiská a železničné stanice. Medzi utečencami sú aj občania Ruska a Afganistanu.

Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon sa už obrátil na bezpečnostné zložky, aby neodkladne prijali všetky potrebné kroky na zadržanie obvinených.

Utečenci boli členmi ozbrojeného protivládneho zoskupenia pod vedením bývalého ministra pre mimoriadne situácie Mirzo Zijoeva, ktorý bol zároveň lídrom povstalcov ozbrojenej islamskej opozície, ktorá pôsobila na východe krajiny, počas občianskej vojny v rokoch 1992-97. Po rozpustení sa generál vrátil do rodného kraja, kde okolo seba znovu sformoval protivládnu skupinu z islamistov a žoldnierov z Tadžikistanu a ďalších krajín severného Kaukazu. Utečenci boli zadržaní v roku 2009 v rámci operácie špeciálnych zložiek a armády počas ktorej bol Zijoev zabitý. Podľa niektorých informácií ho za údajnú zradu zastrelili jeho vlastní podriadení.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302822x
Priemerná čítanosť článkov: 2133x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy