Založ si blog

Ruska armáda ostane v Arménsku minimálne do roku 2044

Bratislava, 20. august – Rusko a Arménsko v zastúpení ministrov obrany podpísali protokol, ktorý prolonguje už existujúcu dohodu o zotrvaní ruskej armády v arménskom meste Gyumri. Pôvodný text zmluvy, podpísaný v roku 1995, počítal s dobou trvania 25 rokov. V novom znení sa táto dĺžka predlžuje až na dobu do 49 rokov, pričom ďalšie časti zmluvy, ako napríklad zvyšovanie ceny za prenájom územia, ostanú v pôvodnom znení.

Na vojenskej základni, ktorá je súčasťou systému protivzdušnej obrany Spoločenstva nezávislých štátov, v súčasnosti pôsobí 4-5 tisíc ruských vojakov, protilietadlový raketový komplet S300 a stíhačky MiG-29. Zmluva tiež zaväzuje pôsobiace jednotky v prípade potreby zabezpečiť bezpečnosť domáceho obyvateľstva a zároveň konštatuje, že doba jej trvania sa bude vždy automatický predlžovať o 5 rokov v prípade, ak jedná zo zmluvných strán písomne nepožiada o jej zrušenie minimálne pol roka pred koncom jej trvania. Záujem predlžiť dohodu ohlásilo Arménsko ešte v júli 2010.

Okrem toho na základe rokovania prezidentov Ruska a Arménska v Jerevane boli uzatvorené zmluvy o spolupráci v oblasti atómovej energetiky a vojenskej techniky. Cenu vybudovania nových atómových energoblokov odhaduje ministerstvo energetiky Arménska na 5 miliárd dolárov. Približne 60 percent z tejto čiastky majú do projektu priniesť investori.

Lídri dvoch krajín tiež podpísali niekoľko dohôd, ktoré počítajú s vytvorením spoločných podnikov, ktoré budú obe krajiny reprezentovať v medzinárodných obchodných rokovaniach.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302824x
Priemerná čítanosť článkov: 2133x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy