Založ si blog

Hitlerov stôl, na ktorom sa delilo Československo, je na predaj

Bratislava, 11. februára – Americký antikvár Craig Gottlieb ponúka na predaj bronzový stolček Adolfa Hitlera, na ktorom podľa slov predajcu bola podpísaná Mníchovská dohoda.

Stôl je celý vyrobený z bronzu a váži približne 23 kila. Odborník tento predmet ocenil na 750.000 až jeden milión dolárov. Mladý antikvár vo svojom blogu uviedol, že stôl patrí veteránovi druhej svetovej vojny, Američanovi Jackovi McConnovi. Vojak ocenený medailami Purple Heart a Silver Star, objavil predávaný predmet v Mníchove v roku 1945 v jednej z miestností Hitlerovho sídla Führerbau. Práve miesto nálezu nepriamo potvrdzuje autentickosť predmetu, keďže Mníchovská dohoda bola podpísaná v tejto budove.

Obaja aktéri obchodu sa už vyjadrili, že by ich potešilo, ak by historickú pamiatku kúpil niekto, kto by ju neskôr daroval múzeu. Zároveň antikvár zdôraznil, že by ho nepotešilo, ak by stolček skončil v Rusku, ako to býva s mnohými ďalšími drahými predmetmi.

Mníchovská dohoda bola podpísaná medzi nacistickým Nemeckom, fašistickým Talianskom, Francúzskom a Veľkou Britániou 30. septembra 1938 a zaväzovala Československo aby odstúpilo Nemecku pohraničné územie osídlené prevažne jeho občanmi. Československo sa rozhodnutia o jeho osude nemohlo zúčastniť, a preto mnohí domáci politici a médiá označili túto udalosť frázou „O nás bez nás“.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302623x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy