Založ si blog

Pád Kaczynského lietadla pravdepodobne zapríčinil veliteľ vzdušných síl

Bratislava, 2. november – Aprílovú leteckú katastrofu pri Smolensku, v ktorej zahynul poľský prezident Lech Kaczynski, mohli zapríčiniť napäté vzťahy medzi veliteľom poľských vzdušných síl Andrzejom Blasikom a posádkou prezidentského lietadla, informoval dnes poľský týždenník Wprost, s odvolaním na oficiálne výsledky vyšetrovania.

Možné vysvetlenie katastrofy poskytli vdovy zosnulých pilotov. Tie vyšetrovateľom prezradili, že konflikt medzi posádkou a Blasikom vznikol ešte pred tragickou nehodou. Veliteľ vzdušných síl údajne už predtým rozkazoval prezidentským pilotom, čo majú robiť a niekedy si sadol na miesto druhého pilota, z ktorého ovládal lietadlo počas celého letu. Poslednú informáciu potvrdil aj bývalý kolega zosnulých pilotov, ktorý sám musel veliteľovi svoje miesto v lietadle ustúpiť až trikrát. Prítomnosť Blasika v kabíne pilotov v dobe nehody, preto mohla zapôsobiť na pilotov ako značná psychická záťaž.

Túto verziu podporujú aj fakty, ktoré už doteraz prenikli do médií. Piloti lietadla boli vopred upozornení, že pristávanie v podmienkach hustej hmly, bude nielen veľmi ťažké, ale aj vysoko nebezpečné, pričom jeden z pilotov sám vyslovil presvedčenie, že „pristávať v takej situácii je nemožné“. Napriek tomu posádka, sprevádzaná v kabíne Blasikom a riaditeľom protokolu poľského ministerstva zahraničných veci Mariuszom Kazanou, sa nakoniec rozhodla pre risk. „Ak nepristanem/-e, tak ma zabije/-u,“ vyhlásil podľa záznamu z čiernej skrinky prvý pilot Arkadiusz Protasiuk krátko pred katastrofou.

Pri havárii prezidentského špeciálu zahynulo 96 ľudí, z toho 8 členov posádky a 88 vysokopostavených predstaviteľov Poľska, ktorí mali v pláne uctiť si pamiatku obetí Katynskej masakre.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302651x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy