Založ si blog

WikiLeaks si posvieti na Rusko a Čínu

Bratislava, 26. októbra – Internetový portál WikiLeaks, ktorý sa preslávil publikáciou tajných dokumentov o vojne v Afganistane a Iraku, kompromitujúcich americkú vládu, plánuje preorientovať svoju činnosť do iných regiónov sveta. Podľa jedného z predstaviteľovej webovej stránky, ktorého cituje denník Kommersant, sa týmito regiónmi má stať Rusko a Čína. „Ruskí čitatelia sa dozvedia veľa nového o svojej krajine,“ prisľúbil Kristinn Hrafnsson v rozhovore pre noviny.

Podľa jeho slov k zmene geografickej orientácie WikiLeaks dôjde už v najbližšom období, po tom, ako stránka sprístupní verejnosti ďalších 15 tisíc dokumentov o vojne v Afganistane. Následne plánuje skupina okolo Juliana Assangea začať so zbieraním a následným odtajovaním tajných kompromitujúcich materiálov o Rusku a jeho južnom susedovi.

Hrafnsson tiež podčiarkol, že Čína už na túto výzvu „reagovala“, pričom však toto tvrdenie ďalej nerozvinul. Kommersant, toto vyjadrenie spája s pondelkovým (25. októbra) vyhlásením čínskych disidentov o plánoch na spustenie internetovej stránky, ktorá bude informovať o porušovaní ľudských práv vládou krajiny.

V súčasnosti časť WikiLeaks venovaná Rusku neobsahuje akékoľvek dokumenty, ktoré by vážnym spôsobom kompromitovali súčasnú alebo predchádzajúcu vládu. Rozhodnutie zmeniť zameranie z vojnových zón na umiernenejšie časti sveta môže súvisieť so snahou vrátiť sa k pôvodným cieľom stránky, ktoré Assange pri zakladaní charakterizoval pre potenciálnych investorov ako boj s „despotickými režimami Ruska, Číny a Centrálnej Ázie“.

Predstaviteľ portálu, ktorý sa stal držiteľom rekordu v množstve uverejnených tajných dokumentov, keď 22. októbra sprístupnil takmer 400 tisíc dokumentov o vojne v Iraku, sa v rozhovore vyjadril aj k tomuto poslednému úspechu organizácie. Podľa jeho slov, sa správy o početných porušeniach práv zo strany americkej armády mali objaviť ešte v auguste, no hlava WikiLeaks sa rozhodol odložiť tento termín. „Zločiny proti civilnému obyvateľstvu vtedy ostali bez zasluhujúcej pozornosti – všetkých viac zaujali škandály okolo osoby samotného Assangea,“ vysvetlil odklad Hrafnsson s tým, že aby sa opakovaniu scenára predišlo, boli k preštudovaniu materiálov pripustení aj novinári z ďalších médií, popri trojici, ktorá v tom čase už mala materiál pripravený na publikáciu. Odklad pre odstránenie potenciálne nebezpečných informácií, predovšetkým mien ľudí, ktorí spolupracovali s americkou rozviedkou, nasledoval až po tom, keď sa s týmito dokumentmi oznámil aj nový okruh novinárov.

Správa, ktorá bola nakoniec uverejnená až v októbri, vyvolala búrlivú vlnu protestov, predovšetkým zo strany americkej vlády. Vicepremiér Veľkej Británie Nick Clegg označil informácie v uverejnených dokumentoch za „šokujúce“, no ministerstvo obrany tejto krajiny doteraz pravdivosť faktov nespochybnilo. V súvislosti s tým, organizácia Public Interest Lawyer, na základe zistení z tajných dokumentov WikiLeaks, už pripravuje súdnu žalobu proti britskej vláde za porušovanie vojenského práva.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302373x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy