Založ si blog

Ukrajinský parlament otvoril otázku jazykového zákona

Bratislava, 8. septembra – Ukrajinský parlament sa od utorka zaoberá otázkou nového Zákona o jazykoch. Návrh predložený troma poslancami z vládnych strán (, po jednom z Partie regiónov, Komunistickej strany a Bloku Litvina), predpokladá, že vo funkcii štátneho jazyka zotrvá aj naďalej len ukrajinský jazyk. Ďalším, menšinovým jazykom, však pridelia značne širšie právomoci. Najviac sa zmena dotkne ruštiny, ktorú za rodný jazyk oficiálne považuje až 30 percent všetkých obyvateľov krajiny a ktorej by nové privilégia mali platiť na celom území Ukrajiny.

Napriek tomu, že ruský jazyk v právnej rovine nebude zrovnoprávnený s vlastným jazykom našich východných susedov, ako to ukrajinský prezident Viktor Janukovič naznačoval pred januárovými prezidentskými voľbami, praktický, ak novela zákona prejde, pre ruštinu sa znovu otvorí éter televízií, rozhlasových staníc, plátna kín a brány škôl. Návrh, ktorý by mal získať podporu celej koalície a menších politický frakcií s takmer 300 hlasmi v 450 miestnom parlamente, navyše upravuje aj úradne používanie jazyka. Tak nielen ruskohovoriaca menšina, ale aj predstavitelia menšín, ktorých jazyk dostane postavenie regionálneho (, to jesť maďarský, rumunský, bulharský, bieloruský a krymsko-tatarský jazyk), budú môcť s úradníkmi vo svojom jazyku komunikovať a dostávať odpovede. Jazykový zákon v predkladanej podobe sa navyše vzťahuje aj na súdne pojednávania.

Tieto kroky by mali znovu obnoviť platnosť Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov ako aj 10. odstavca Ústavy. Obe normy už v dnešnej podobe umožňujú slobodné využívanie ruštiny, no v priebehu posledných rokov boli praktický ignorované.

Napriek tomu, že tento zákon prešiel expertízou Rady Európy, už teraz je jasné, že u opozičných poslancov Našej Ukrajiny a Bloku Júlie Timošenkovej podporu nezíska. Predstavitelia politických menšín sa obávajú, že takýmto tempom a provýchodnou politickou orientáciou, hrozí krajine, že sa v budúcnosti „začlení do Ruskej federácie“. Obe strany navyše počas svojho vládnutia podporovali aktívnu „ukrajinizáciu“ krajiny. Okrem značného obmedzenia menšinových jazykov, vyvolala najväčšiu kritiku aj snaha nového podania dejín. Tak predchodca Janukoviča na prezidentskom poste, Viktor Juščenko, prisúdil titul ukrajinského národného hrdinu Stepanu Bandere, považovanému za vojnového zločinca. Okrem Ruska, tento krok vtedy odsúdila časť občianskej a politickej verejnosti Slovenska a najvyšší politickí predstavitelia Poľska.

Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov bola podpísaná v roku 1992 s cieľom chrániť a rozvíjať jazyky menšín. Slovensko ju ratifikovalo v roku 2001 s platnosťou od 1.1.2002 a záväzkami vyplývajúcimi pre bulharský, chorvátsky, český, nemecký, maďarský, poľský, rumunský, ukrajinský a rusínsky jazyk, v obciach, kde minimálne 20 percent obyvateľov využíva danú reč.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302656x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy