Založ si blog

6 rokov od tragédie, ktorá si vyžiadala životy 186 detí: Fakty, dohady a následky

Bratislava, 1. september – Školský zvonec dnes o 9:15 pripomenul blízkym a známym obetí tragickú udalosť z roku 2004, ktorá si v Beslanskej škole, presne pred šiestimi rokmi, vyžiadala, po troch dňoch rukojemníckej drámy, životy 317 ľudí, vrátane 186 školákov.

Spomienková akcia na miesto nešťastia prilákala viac ako dve tisíc ľudí. Medzi nimi bol aj prezident Severného Osetska Tajmuraz Mamsurov, ktorý mal v dobe nešťastia medzi rukojemníkmi dve deti. V okolí školy sú zvýšené miery bezpečnosti a priamo na mieste sú sanitky pre prípad, že by niekomu z pozostalých, alebo bývalých rukojemníkov prišlo zle.

Viac ako 30-členná skupina teroristov, mužov aj žien, pod vedením „Plukovníka“, Rasula Chačbarova, zaútočila na budovu počas prvého dňa vyučovania v dobe, keď boli žiaci a ich rodičia na slávnostnom nástupe pred školou. Ozbrojená skupina mužov na miesto dorazila v nákladnom vozidle zakrytom plachtou, a po tom ako vystúpili, začali chaotický strieľať do vzduchu ponad hlavy ľudí a prikázali im zhromaždiť sa v interiéri školy a telocvične. Niektorým, najmä dospelákom a žiakom vyšších ročníkov sa podarilo v tej chvíli utiecť. Celkovo podľa oficiálnych informácii na slávnostný začiatok roka prišlo 1128 ľudí, no v zajatí skončila len necelá tisícka.

Zvuky streľby už v prvých minútach útoku prilákali k miestu nešťastia členov miestnej polície. Extrémisti pri ústupe do budovy zastrelili 3 ľudí, pričom každý pokus odtiahnuť telá obetí, bol znemožnený streľbou.

Necelé 3 hodiny od zajatia militanti predložili prvé požiadavky, medzi ktorými bolo stretnutie s prezidentmi Severného Osetska a Ingušska a Leonidom Rošaľom, známym chirurgom, účastníkom viacerých ozbrojených konfliktov a odporcom Čečenskej vojny. Podľa neoficiálnych informácii hlavnou požiadavkou teroristov bol bezpodmienečný vývod ruských vojsk z územia Čečenska. Väčšina vyjednávaní však končila neúspechom, rovnako ako pokusy bezpečnostných zložiek spojiť sa z extrémistami telefonický. Jediný úspech prinieslo osobné vyjednávanie bývalej hlavy Ingušska, ktorý z budovy odišiel s 26 ženami a malými deťmi. Pokusy iných osôb na kontakt s teroristami končili neúspechom, prípadne varovnou streľbou.

Už prvé informácie od ľudí, ktorým sa podarilo z miesta nešťastia ujsť, potvrdili dohady o tom, že celá budova bola zamínovaná. Zároveň ozbrojenci vyhlásili, že za každého zastreleného teroristu rozstrieľajú 50, a za každého zraneného 20 ľudí.

V priebehu dvoch dní, teroristi odmietli poskytovať zajatcom jedlo, nápoje, lieky, či jednoducho púšťať na záchod. Rovnako ignorovali všetky návrhy Leonida Rošaľa. Zároveň však nepredložili žiadne konkrétne požiadavky. Hlava vedenia FSB Severného Osetska Valerij Andreev, v tom istom čase vylúčil silový zásah bezpečnostných zložiek, argumentujúc nesmierne veľkým rizikom a vyhlásil, že očakáva zdĺhavé vyjednávanie. Ako sa ukázalo neskôr, bezpečnostné zložky prípadný plán útoku dokonca nemali vôbec. Situáciu teroristi vyostrovali aj tým, že pravidelné ostreľovali z granátometov stojace nablízku vozidla.

Rukojemnicka dráma vyvrcholila tretieho septembra. Približne o 13. hodine miestneho času bola s teroristami uzavretá dohoda o vývoze tiel mŕtvych z miesta nešťastia, no už o pár minút neskôr sa ozvala séria silných výbuchov, školu zahalil čierny dym a smerom z budovy začala masívna chaotická streľba, ktorá poslúžila pre zajatcov ako podnet na útek a zo školy sa začali hrnúť prví zajatci. Početní členovia bezpečnostných zložiek vstúpili do boja s extrémistami. Mnohí vtrhli do interiéru a zakrývajúc vlastným telom vynášali zo školy malé deti, vyčerpané hladovkou a psychickým tlakom. V snahe zabrániť akcií niektorí teroristi vybehli z budovy a otvorili chaotickú streľbu do davu zajatcov. Ďalší sa neúspešne pokúsili z miesta činu ujsť a skryť sa v priľahlých domoch, no cestu im blokovali vojaci. Vo vzduchu sa objavili bojové vrtuľníky.

Napriek tomu, že bezpečnostné zložky boli v značnej presile, veľký počet civilistov, zajatcov a výbušnín rozmiestnených v budove školy a jej okolí, natiahli prvú fázu prestrelky na 3 hodiny, počas ktorých došlo k niekoľkých výbuchom a budova školy a telocvične začala horieť.

Jednej z teroristiek sa podarilo dostať z obkľúčenia. Samovražedná útočníčka sa v prezlečení pokúsila odpáliť na sebe výbušninu v nemocnici, kam zvážali zranených, no ešte skôr ju prezradilo podozrivé správanie. Ďalší útočníci, cloniac sa zajatými deťmi, kládli ozbrojený odpor až do polnoci.

Okrem civilistov počas boja zahynulo 27 členov rôznych zložiek ozbrojených síl. Celkový počet zranených civilistov a zasahujúcich mužov zákona sa vyšplhal až na 810 ľudí.

Ako sa ukázalo na úspechu útočníkov sa veľkým dielom podieľal fakt, že prezlečení za stavbárov, v pivnici telocvične, uložili obrovský bojový arzenál zbraní, munície a výbušnín. V rámci zásahu bolo likvidovaných 27 teroristov, jedného – Nurpaša Kulajeva – sa podarilo zadŕžať a ďalším štyrom sa údajne podarilo ujsť. Medzi zabitými militantmi boli aj ozbrojenci z ázijských a afrických krajín. Kulajev bol odsúdený na doživotie.

Zodpovednosť za útok na školu na seba vzal brigádny generál Čečenského separatistického hnutia za vytvorenie Čečenskej republiky Ičkeria, Šamiľ Basajev, likvidovaný počas akcie bezpečnostných zložiek v roku 2006. Rovnaký osud postihol aj Abu-Dzejta, Aslana Maschadova a Abu-Chavsa, ktorí sa na organizácii podieľali.

V dôsledku bezprecedentného teroristického útoku na deti, došlo k radikálnej zmene verejnej mienky vo vzťahu k čečenským separatistom. Ruska vláda pod vedením vtedajšieho prezidenta Vladimíra Putina v súvislosti s nešťastím sa pustila do rozsiahlej politickej reformy. Najvýznamnejšími prijatými opatreniami bolo zriadenie dolnej komory parlamentu, zrušenie priamej voľby gubernátorov oblastí a zavedenie osobitnej federálnej komisie pre Severný Kaukaz, ktorá obdŕžala radu významných funkcií a právomoci. Po prvý raz v histórii novodobej Ruskej federácie zo svojej pozície pod nátlakom odstúpil prezident Severného Osetska. Zároveň bola zriadená Národná antiteroristická komisia, pre boj z ozbrojencami, ktorá zaznamenala hneď niekoľko významných úspechov ako v nasledujúcich rokoch, tak aj v priebehu posledného mesiaca (pozn. august 2010 – viac v starších blogoch). Tieto a ďalšie kroky významne posilnili pozíciu Putina ako zjednotili spoločnosť okolo prokremľovsky orientovanej politickej strany Jednotné Rusko.

Napriek tomu, že vyučovanie v Rusku začína vždy 1. septembra, vo vedení Severného Osetska bolo prijate rozhodnutie, že sa žiaci do lavíc v Beslanských školách vrátia tento rok až pondelok 6. septembra.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302629x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy