Založ si blog

Luxembursko vystupuje za bezvízový režim EÚ a Ruska

Bratislava, 24. august – Luxemburg podporuje snahu Ruska o čo najskoršie zrušenie vízového režimu medzi Ruskom a krajinami Európskej Únie (EÚ). „Čo najrýchlejšie riešenie otázky víz sa stáva nevyhnutným. (…) Odkladali sme to už príliš dlho,“ vyhlásil luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý sa v utorok stretol s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevym v rámci bilaterálneho rokovania medzi dvoma krajinami v Soči.

Lídri krajín sa tiež dotkli otázky medzinárodnej bezpečnosti. Ako uviedol Juncker vývin architektúry európskej bezpečnosti bez účasti Ruska, ako strategického partnera EÚ, nebude možný. „Úspech EÚ bude možný len v takom prípade, ak bude garantovaný aj dlhodobý úspech Ruska. Náš osud je spätý. Spolupráca medzi Ruskom a EÚ musí byť maximálne tesná, vrátane otázok bezpečnosti,“ vysvetlil premiér Luxemburska.

Témou spoločných rokovaní boli tiež ekonomické otázky. Hlava krajiny s najvyššou mierou HDP na obyvateľa v EÚ, prisľúbil, že Rusku pomôže pri budovaní moskovského finančného centra s ktorým by mohlo luxemburské centrum v budúcnosti spolupracovať. „Ruske podniky pravidelne využívajú služby luxemburského centra. Boli by sme radi, aby naše finančné možnosti a finančné know-how dovolili ruským podnikateľom posunúť sa ďalej v zabezpečení si svojich medzinárodných pozícií,“ povedal na margo tejto témy Juncker.

Obchodných charakter malo aj memorandum o ekonomickej spolupráci medzi Ruskom a Luxemburskom, ktoré hlava poslednej z menovaných krajín, odovzdal Medvedevovi. „Memorandum sa týka rôznych aspektov spolupráce medzi našimi ekonomikami. My, samozrejme, veľmi pozorne si celé memorandum a jeho jednotlivé body o spolupráci preštudujeme,“ podčiarkol ruský prezident a dodal, že v rámci rokovaní sa lídri dotkli aj otázky ekonomickej krízy a jej riešenia.

Medvedev tiež vyjadril presvedčenie, že ruské investície v ekonomiku Luxemburska budú v budúcnosti rásť. Vzájomná obchodná bilancia dvoch krajín v minulom roku sa pohybovala na úrovni necelých 126 miliónov dolárov. Podľa hlavy ruského štátu by mohlo ísť o spoluprácu v oblasti hutníckeho priemyslu, spracovaní lesov, či výroby stavebných materiálov.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302610x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy