Národniarom v školách odzvonilo

12. februára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 12. februára – Prezident RF Dmitrij Medvedev v piatok (11.2.) oznámil, že už v najbližšom období posunie do parlamentu zákon, ktorý zakáže osobám v minulosti trestaným za šírenie národnej neznášanlivosti, vyučovať na školách. V tejto súvislosti hlava štátu, počas prezídia štátnej Rady v Ufe podčiarkol, že podobní ľudia nesmú pracovať s deťmi a mládežou.

Hlavnou témou zasadania bolo upevňovanie vzťahov medzi národmi v ruskej spoločnosti. Na margo tejto otázky Medvedev navrhol aj ďalšie opatrenia, ktoré by mali potlačiť nárast nespokojnosti s imigračnou politikou štátu. Ten v decembri minulého roku vyvrcholil do rady uličných nepokojov, počas ktorých musela polícia zatknúť stovky demonštrantov a agresívne naladených prisťahovalcov.

Okrem iného prezident RF nariadil, aby ministerstvo kultúry prehodnotilo politiku rozdeľovania štátnych dotácii tak, aby hudobné skupiny a divadelné zoskupenia častejšie navštevovali rôzne regióny nepokojného Severného Kaukazu. Taktiež označil za absolútne neprípustnú situáciu, ktorá vznikla v niektorých oblastiach krajiny, kde sa členstvo v orgánoch štátnej moci preukázateľne obmedzuje záujemcom na základe ich národnosti.

Napriek týmto vyhláseniam Medvedev odmietol súhlasiť s lídrami západných európskych mocností, ktorí vyhlásili, že model multikulturalizmu v Európe zlyhal. Pripomeňme, že s podobnými vyhláseniami v priebehu posledných mesiacov už pred verejnosť predstúpil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecká kancelárka Angela Merkelová a naposledy iba pred týždňom (5.2.) britský premiér David Cameron. Posledný konštatoval, že tolerancia voči postojom skupín, ktoré odmietajú hodnoty západnej demokracie sa neuplatnila a v súvislosti s tým navrhol zastaviť finančnú podporu podobných organizácii.

Pri poslednom sčítaní obyvateľstva v roku 2002 bolo v Rusku zaregistrovaných viac ako 190 rôznych národností.