Hitlerov stôl, na ktorom sa delilo Československo, je na predaj

11. februára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 11. februára – Americký antikvár Craig Gottlieb ponúka na predaj bronzový stolček Adolfa Hitlera, na ktorom podľa slov predajcu bola podpísaná Mníchovská dohoda.

Stôl je celý vyrobený z bronzu a váži približne 23 kila. Odborník tento predmet ocenil na 750.000 až jeden milión dolárov. Mladý antikvár vo svojom blogu uviedol, že stôl patrí veteránovi druhej svetovej vojny, Američanovi Jackovi McConnovi. Vojak ocenený medailami Purple Heart a Silver Star, objavil predávaný predmet v Mníchove v roku 1945 v jednej z miestností Hitlerovho sídla Führerbau. Práve miesto nálezu nepriamo potvrdzuje autentickosť predmetu, keďže Mníchovská dohoda bola podpísaná v tejto budove.

Obaja aktéri obchodu sa už vyjadrili, že by ich potešilo, ak by historickú pamiatku kúpil niekto, kto by ju neskôr daroval múzeu. Zároveň antikvár zdôraznil, že by ho nepotešilo, ak by stolček skončil v Rusku, ako to býva s mnohými ďalšími drahými predmetmi.

Mníchovská dohoda bola podpísaná medzi nacistickým Nemeckom, fašistickým Talianskom, Francúzskom a Veľkou Britániou 30. septembra 1938 a zaväzovala Československo aby odstúpilo Nemecku pohraničné územie osídlené prevažne jeho občanmi. Československo sa rozhodnutia o jeho osude nemohlo zúčastniť, a preto mnohí domáci politici a médiá označili túto udalosť frázou „O nás bez nás“.