Za výbuch na moskovskom letisku môžu ruské tajné služby

6. februára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 6. februára – Hlavnou príčinou teroristického útoku na moskovskom letisku Domodedovo, je nedostatočná práca predstaviteľov tajných služieb. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil Levada centrum 28. až 31. januára.

Daylife.com

Túto možnosť zvolilo až 58 percent z 1600 respondentov. Tretina z opýtaných sa domnieva, že sa nešťastiu dalo predísť, keby v Rusku bola menšia korupcia a iba každý piaty opýtaný sa domnieva, že podobným udalostiam nemožno predísť. Ide tak o výraznú stratu dôvery voči vládnym štruktúram v porovnaní s výsledkami prieskumu po teroristickom útoku v moskovskom metre. Vtedy takmer 40 percent tvrdilo, že sa útokom nedalo predísť kým, za povrchnú prácu, predstaviteľov tajných služieb a políciu vinila len tretina opýtaných.

Tejto udalosti sa v priebehu posledného týždňa venovali aj ďalšie sociologické prieskumy. Dve tretiny respondentov fondu „Spoločenská mienka“ sa zhodli, že sa teroristickému útoku, ktorý si vyžiadal životy 36 ľudí, dalo predísť. Pritom v to, že bude prípad úspešne dotiahnutý dokonca verí len polovica všetkých opýtaných.

Vládne inštitúcie označili za vinníka aj čitatelia internetového portálu nakanune.ru. Viac ako trištvrtiny z 2195 účastníkov ankety vyhlásilo, že hlavnou príčinou nešťastia je neschopnosť a skorumpovanosť predstaviteľov vlády na rôznych úrovniach. Terorizmus v krajine za vinníka označilo menej ako 5 percent.