Gazprom bude mať vlastnú armádu

1. februára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 1. februára – Predseda vlády RF Vladimir Putin podpísal nariadenie, ktoré povoľuje ruskému plynovému gigantu Gazprom držať vlastnú súkromnú ochrannú organizáciu. V pondelok (31.1.) o tom informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Газпром

Dôvodom pre toto rozhodnutie bolo nariadenie vlády, ktoré s účinnosťou od 24. februára 2010, zakazalo spoločnostiam udržiavať vlastné organizácie ozbrojených zložiek, ktoré by plnili iné než ochranné úlohy. Zároveň však ponechalo právo pre prirodzené monopoly požiadať o výnimku z nariadenia. Gazprom sa stal prvou spoločnosťou, ktorá túto výnimku využila. „Týmto spôsobom si Gazprom zachová súkromnú ochrannú spoločnosť „Gazprom Ochrana“ s.r.o., ktorá je zodpovedná za ochranu objektov zoskupenia,“ vysvetlil predstaviteľ štátneho monopolu.

Povolenie na vyzbrojenie ochrankárov Gazpromu Putin vydal ešte v roku 2007. Súkromné zložky štátneho podniku vtedy vysvetľovali potrebu používania a nákupu zbraní, tým že mnohé úseky potrubí sa nachádzajú ďaleko od obývaných oblastí a sú ľahkým cieľom pre útočníkov.