V Taliansku zatkli brata lídra čečenských povstalcov

31. januára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 31. januára –  Brata známeho lídra čečenských separatistov Doku Umarova, Ruslana v nedeľu (30.1.) zatkla talianska polícia. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA. Rusko si už v súvislosti s policajným zásahom vyžiadalo od talianskych oficiálnych predstaviteľov informácie o priebehu akcie.

daysru.com

Podľa predbežných správ staršieho zo súrodencov polícia zatkla vo vlaku, ktorým išiel z Francúzska, na základe tipu od francúzskych tajných služieb. Ruslan Umarov mal údajne v pláne požiadať Taliansko o udelenie statusu utečenca. Podľa portálu La Nouva však Umarova zadržali už 6. januára, keď cestoval do Francúzska bez dokladov. Pri sebe mal údajne iba cestovný lístok, peniaze a fotografie, ktoré mali slúžiť na výrobu falošných dokladov. Podľa informácií La Nouva sa brat známeho teroristu pri zatýkaní nebránil a okamžite požiadal o azyl. O jeho prosbe by mali úrady rozhodnúť v priebehu šiestich mesiacov.

Doku Umarov je jeden z popredných lídrov čečenských separatistov a samovyhlásený emir Kaukazského emirátu. Sám sa prihlásil k zodpovednosti za marcové útoky v moskovskom metre, pri ktorých zahynulo 40 ľudí. Vyšetrovatelia ho tiež označili za jedného z organizátorov útoku na školu v Beslane a v rade ďalších teroristických útokov, predovšetkým na území Severného Kaukazu.