Moskvu pobúrila kniha financovaná z amerického rozpočtu

23. januára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 23. januára – Ministerstvo zahraničných veci (MZV) Ruska dnes oficiálne komentovalo americkú publikáciu knihy bývalého ministra zahraničných veci čečenských separatistov pri lídrovi teroristickej skupiny, ktorá sa prihlásila k viacerým útokom, vrátane Beslanu, Ilijasa Achmadova.

Kremeľ pobúrila skutočnosť, že štvrtková (20.1.) prezentácia knihy „Čečenský boj: vybojovaná a stratená nezavislosť“ sa uskutočnila pod záštitou americkej Národnej nadácie pre demokraciu (NED), financovanej zo štátneho rozpočtu USA. Navyše sa riaditeľka pre program Ruska a Eurázie NED na diele autorský podieľala a predslov ku knihe, ktorá približuje vývoj vojny v Čečensku z pohľadu separatistov, napísal významný americký diplomat a jeden z hlavných ideológov americkej politiky počas studenej vojny Zbigniew Brzezinski.

ruvr.ru

„Neraz sme upozornili amerických predstaviteľov, že Ilijas Achmadov, ktorý sa prezentuje ako minister zahraničných veci Ičkerie, je bývalý militant, ktorý slúžil pobočníkom u medzinárone uznaného teroristu Basajeva. Reč je o kriminálnikovi, zaradenom do medzinárodného pátrania,“ uvádza sa v stanovisku MZV Ruska, ktoré konštatuje, že kniha nie je nič iné ako snaha ospravedlniť „kriminálny režím“ lídrov čečenských povstancov.

Ilijas Achmadov sa stal šéfom diplomacie samovyhlasenej republiky povstalcov v roku 1999. Odvtedy strávil väčšinu času mimo územia Ruska, keď sa v zahraničí pokúšal presvedčiť verejnosť o protiprávnom konani Moskvy na územi Čečenska. Rozhodnutie USA udeliť členovi vládneho kabinetu povstalcov vízu USA a v roku 2004 aj politický azyl, mali negatívný dopad na vzťahy Moskvy a Washingtonu.