Vedci sa pokúsia oživiť mamutov

17. januára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 17. januára – Vedecká skupina expertov z Ruska, USA a Japonska na čele s profesorkou Kjótskej univerzity Akirou Iritaniovou sa pokúsi naklonovať mamutov. Naplánovaný projekt počíta s odobratím jadra buniek mamuta, nájdeného vo východosibírskom Jakutsku a jeho následným umiestnením do vajcovej bunky slonice, informovala dnes AFP s odvolaním na informácie denníka Yomiuri Shimbun. Celý proces by nemal trvať viac ako šesť rokov.

Naklonovať vyhynuté zviera sa pokúšali vedci aj doteraz, no vždy bez úspechov, keďže bunky mamutov boli nadmierne poškodené. V roku 2008 sa však japonskému biológovi Teruhiko Wakayamovi podarilo naklonovať myš, ktorá bola v zamrznutom stave 16 rokov. Opierajúc sa o poznatky svojho krajana a rozšifrovanie genómu mamuta je Iritaniovej tím presvedčený, že by tento raz zámer vrátiť na Zem zviera, ktoré vyhynulo pred viac ako osem tisíc rokmi, mohol skončiť úspešne.

„Ak sa klonované embryo dá vytvoriť, ešte predtým, než ho umiestnime do maternice, musíme prediskutovať, ako ho budeme kŕmiť a či ho ukážeme verejnosti,“ uviedla Iritaniová s tým, že po pôrode by chceli vedci v prvom rade zistiť, čo spôsobilo vyhynutie zvieraťa.