Nemecka prokuratúra neuverila bývalému agentovi KGB, že ho otrávili ruskí agenti

5. januára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 5. decembra – Vyšetrovatelia z oddelenia pre zločiny spáchané pre politické motívy z nemeckej prokuratúry dnes zastavili trestné stíhanie v prípade ruského páru opozicionárov Viktora a Mariny Kalašnikových, ktorí mali byť údajne otrávení v Berlíne, kde v súčasnosti žijú. „Niet dôkazov toho, že boli otrávení, prinajmenšom, nie v Nemecku,“ uviedol hovorca prokuratúry v rozhovore pre tlačovú agentúru Agence France-Presse.

Vyšetrovaním prípadu sa prokuratúra začala zaoberať koncom decembra. V krvi kritikov Kremľa bola údajne objavená ortuť v množstve, ktoré 25-násobne prevyšovalo dostupnú normu. Táto otrava mala spôsobiť, že Marine začali vypadávať vlasy a jej partner rýchlo stratil na váhe. Obaja navyše hovorili o pocitoch nevoľnosti, závratoch a zvýšenom krvnom tlaku.

panos.co.uk

Viktor Kalašnikov v minulosti zastával pozíciu plukovníka KGB a neskôr pracoval ako vojenský expert bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Po nástupe Vladimíra Putina na post prezidenta, však manželská dvojica zmenila názor na politické rozhodnutia Moskvy a vystupovala z pozície nezávislých novinárov, najčastejšie kritizujúc násilie v Čečensku a na Kaukaze.

Tieto okolnosti viedli dvojicu disidentov, aby v rozhovore pre nemeckých novinárov označili za vinníkov svojej otravy práve ruskú vládu. Zároveň ich vyjadrenia viedli predstaviteľov tamojších médií, aby spojili udalosť s prípadom otravy iného bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka. Ten v roku 2000 utiekol z Ruska, kde čelil vyšetrovaniu za spáchanie viacerých trestných činov, do Veľkej Británie, odkiaľ kritizoval predstaviteľov vlády. V roku 2006 však pri doteraz nevyjasnených okolnostiach zahynul na otravu polóniom 210. Média vtedy označili za najpravdepodobnejšieho vinníka smrti Litvinenka agentov ruskej rozviedky.