Rusko: Bývalý podpredseda vlády pravdepodobne pôjde do väzenia

2. januára 2011, russianews, Nezaradené

Bratislava, 2. december – Bývalý prvý podpredseda vlády Ruska (1997-1998) a jeden z lídrov opozičného hnutia Solidárnosť Boris Nemcov bol odsúdený na trest 15 dní odňatia slobody. Moskovský súd prijal takéto rozhodnutie na základe predložených dôkazov, ktoré mali jednu z najvýraznejších postav ruskej opozície usvedčiť v neuposlúchnutia zákonnej výzvy členov polície.

Obvinený svoju vinu odmieta a je rozhodnutý obžalovať rozhodnutie súdu. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy nazval rozsudok „hanbou“, „výsmechom nad zdravým rozumom“ a snahou zastrašiť opozíciu zo strany vlády. Policajnú správu, ktorá mala dokazovať jeho vinu, označil za sfalzifikovanou, pričom sa novinárom posťažoval, že dva dni, vrátane silvestrovských sviatkov, údajne strávil v cele predbežného zadržania bez okien a postele.

echo.msk.ru

Nemcov bol zadŕžaný 31. decembra podvečer, počas nepovoleného mítingu radikálnej opozície v Moskve, ktorý bol naplánovaný na rovnakom mieste a v rovnakom čase ako ten, na ktorý predstavitelia iných protivládnych organizácií dostali od administrácie hlavného mesta súhlas. Podľa oficiálnej verzie sa bývalý líder strany Zväz pravicových síl pokúsil násilne prejsť cez policajné obkľúčenie okolo demonštrantov. Obvinený však tvrdí, že žiaden zákon neporušil a poukazuje na to, že súd pri rozhodovaní odmietol brať na vedomie video nahrávky z miesta činu a to aj vrátane tých, ktoré spravili samotní predstavitelia polície.