Politikom roka sa stal Putin

23. decembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 23. december – Ruský premiér a bývalý prezident Vladimir Putin sa stal víťazom v prieskume Ruského štatistického úradu pre výskum verejnej mienky (VCIOM) „Politik roka 2010“.

Za najvýznamnejšieho politického činiteľa v krajine ho považuje až 55 percent opýtaných. Súčasného prezidenta Dmitrija Medvedeva podporilo len 37 percent respondentov.

Na tretej priečke sa umiestnil predseda liberálnej strany Vladimír Žirinovskij, známy svojimi ostrými nacionalistickými výrokmi. Ako podčiarkla predstaviteľka VCIOM Oľga Kamenčuk, hlavnou výhodou predsedu tretej najväčšej parlamentnej strany je jeho charizma, ktorá ho aj napriek menšiemu počtu voličov posunula do prvej trojky.

Ďalší politici v prieskume významne zaostali za prvou trojicou.

Rusi sa tiež v prieskume vyjadrili k hlavnej udalosti končiacého sa roku. Väčšine opýtaných sa najviac vrylo do pamäte odvolanie moskovského starostu Jurija Lužkova, ktorý na tomto poste zotrval 18 rokov. Obrovské požiare, ktoré vypukli počas anomálnych letných horúčav a zasiahli státisíce hektárov polí a lesov, sa umiestnili až na druhej priečke.

Prvú trojicu hlavných udalosti roka, uzatvára decembrový nepovolený míting v Moskve. Asi 5 tisíc futbalových fanúšikov a pravicových radikálov, požadovali tvrdšie zákroky proti imigrantom a vyvolali vlnu ďalších protestných zhromaždení na ktorých polícia musela zadŕžať tisícky ozbrojených demonštrantov.