Medvedev: Rusko kašle na hodnotenia diplomatov v dokumentoch WikiLeaks

22. decembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 22. december – Rusko kašle na hodnotenia vnútornej situácie v krajine, ktoré vyplývajú z vyhlásení diplomatov uverejnených v dokumentoch, umiestnených na portáli WikiLeaks. „Vcelku kašleme na to, čo sa hovorí v diplomatických kruhoch, ktoré hodnotia tie, či iné spoločenské procesy v našej krajine. Sú to len názory. Omnoho dôležitejšie je to, čo sa deje v skutočnosti,“ citovala ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva tlačová agentúra RIA Novosti.

ruvr.ru

Zároveň však, v diskusii so študentmi polytechnickej univerzity v indickom Mumbaji, priznal, že pri rokovaniach ľudia majú sklony používať tvrdšie výrazové prostriedky. „Tiež ich používame. A preto, ak by takýto únik sa uskutočnil z jadra nášho ministerstva zahraničných veci, alebo dokonca z tajných služieb, mnohí naši partneri, vrátane Američanov, by dostali spŕšku emócií, prečítajúc si o sebe teplé slova,“ uviedol.

Celkovo činnosť portálu, ktorý len v tomto roku uverejnil stovky tisíc tajných dokumentov, hodnotil ako rozporuplnú. Hlavným mínusom je podľa neho skutočnosť, že spoločnosť v súčasnosti nie je pripravená na uverejnenie diplomatických správ, ktoré podliehajú utajeniu. „Diplomacia, to je tichá práca a diplomati často musia prijať opatrenia zložité, nepopulárne a sem-tam dramatické,“ vysvetlil.