Vládna strana dostala v daroch takmer 150 miliónov eur

20. decembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 20. december – Vládna strana Vladimira Putina Jednotne Rusko dostala v období od roku 2005 do roku 2009 v daroch 6 miliárd rubľov (viac ako 148 miliónov eur). Informoval o tom dnes ruský denník Vedomosti.

Najštedrejšiu čiastku venoval strane najväčší výrobca cementu Eurocement group, ktorý v priebehu piatich rokov daroval takmer 6,25 milióna eur. V zozname najväčších darcov ďalej figurujú spoločnosti z hutníckeho priemyslu a podniky z oblasti strojárstva a obchodu s nehnuteľnosťami. Každý z prvej pätice darcov venoval najväčšej politickej strane viac ako milión eur.

РИА Новости

Najväčším prekvapením v zozname je spoločnosť Aksajská zem, ktorá patrí deťom bývalého ministra energetiky Viktora Kaľužného. Pri čistom ročnom zisku približne 52 tisíc eur prispela do pokladnice Jednotného Ruska v priebehu troch rokov čiastkou takmer trištvrte milióna eur. Plynový gigant Gazprom pritom v tom istom období venoval strane desaťnásobne menej.

Popri 148 miliónoch eur, ktoré strana dostala od súkromného sektoru, do jej rozpočtu prispelo členskými poplatkami viac ako 2 miliónov členov strany čiastkou prevyšujúcou 123 miliónov. Ďalších 37 miliónov eur v priebehu piatich rokov dostala vládna strana od štátu.