Rusko bezplatne vyzbrojí Kazachstan

8. decembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 8.december – Rusko bezplatne dodá do Kazachstanu mobilné protiraketové systémy S-300. Informoval o tom dnes veliteľ Vzdušných obranných síl Kazachstanu Alexander Sorokin.

topwar.ru

Táto dodávka sa má, podľa jeho slov, uskutočniť v rámci zámeru oboch krajín vybudovať spoločný systém protileteckej obrany. „Vzdušná obrana Kazachstanu prevezme na seba zodpovednosť za krytie ruského leteckého priestoru, pozdĺž hranice s Kazachstanom. Práve v súvislosti s vytvorením jednotného systému protilietadlovej obrany sa očakáva, bezplatné dodávky do Kazachstanu ruských [ZRK] S -300,“ vysvetlil pre RIA Novosti Sorokin.

Veliteľ Vzdušných obranných síl, rovnako ako hovorkyňa ministra obrany Ruska Irina Kovaľčuk, ktorá rokovanie o takýchto dodávkach potvrdila, však neuviedol, akého množstva vojenskej techniky by sa mala dohoda dotýkať, ani kedy by sa malo odovzdanie uskutočniť.

O tom, že obe krajiny na takejto zmluve pracujú, informovalo ruské MO už dnes doobeda. V rámci rokovaní sa tiež očakáva otvorenie témy prepojenia systémov informovania o raketovom útoku a systémov na monitorovanie vesmírneho priestoru.

nocompromisemedia.com

Kazachstan o dotknutý systém už prejavil záujem a j v minulosti. V roku 2009 podpísali predstavitelia krajiny s Ruskom dohodu o kúpe desiatich divízii [ZRK] S -300. Súčasťou každej sú 4 bojové komplexy S-300 a ďalšie vozidla, ktoré zabezpečujú ich technické potreby.

Vytvorenie regionálnych systémov spoločnej protilietadlovej obrany je súčasťou projektu kolektívnej bezpečnosti Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Rokovania o ich vytvorení sa aktívne začali ešte v roku 2007. Celkovo sa počíta s vytvorením troch zón – Bielorusko-Ruskej, Kaukazskej a stredoázijskej. Faktický sa pod ruskú iniciatívu doteraz podpísalo len Bielorusko a Arménsko, očakáva sa však, že ju podporia aj ďalšie členské štáty SNŠ.