Merkelová: Putinové slová a skutky si odporujú

25. novembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 25. november – Ekonomická politika Ruska nezodpovedá iniciatívam ruského premiéra Vladimíra Putina, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová. Bývalý ruský prezident vo štvrtkovom vydaní denníka Suddeutsche Zeitung navrhol vytvoriť jednotný obchodný priestor od portugalského Lisabonu do ruského Vladivostoku.

РИА Новости

Putin vo svojom článku vyzval krajiny EÚ odstrániť všetky prekážky, ktoré bránia Rusku vo vstupe do WTO (Svetovej obchodnej organizácie) a zároveň navrhol vytvoriť jednotnú legislatívu a unifikovať colné procedúry na území krajín únie a Ruska. „Faktický dostaneme spoločný, kontinentálny trh o objeme niekoľko triliónov eur. Je zjavne, že pre začiatok by bolo potrebné odstrániť všetky postavené prekážky na ceste vstupu Ruska do WTO,“ napísal Putin s tým, že významnou podmienkou je aj odstránenie nedostatkov v európskej dopravnej infraštruktúre.

Merkelová však v úprimnosť zámerov ruského premiéra neverí. „Staviam sa k tomu s istou skepsou. Nedávne kroky Ruska smerovali opačným smerom,“ poukázala kancelárka počas svojho vystúpenia na štvrtom ročníku Fóra riaditeľov a top-manažerov popredných nemeckých spoločnosti (25.-26.11), ktorého sa zúčastnil aj samotný Putin. Podľa nej takýmto vyhláseniam odporuje, napríklad, vznik colnej únie medzi Ruskom, Kazachstanom a Bieloruskom, ktorý Berlín odsúdil. Napriek tomu Merkelová uvítala perspektívu vstupu Ruska do obchodnej organizácie.

РИА Новости

V súčasnosti členmi WTO je 150 krajín. Napriek tomu, že bežná dĺžka prijatia do organizácie trvá do 7 rokov, Rusko sa o členstvo uchádza neúspešne už od roku 1993.