Moskovským moslimom zakážu zabíjať na verejnosti

21. novembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 21. november – Starosta Moskvy Sergej Sobjanin vo vysielaní spravodajskej relácie štátnej televízie Rossija 1 prisľúbil, že vyrieši problém organizácie moslimských sviatkov, ktoré často končili „krvavou podívanou“.

РИА Новости

Sobjanin sa tak priklonil na stranu iných obyvateľov hlavného mesta, ktorým sa nepozdávalo, že počas sviatku Kurban-bajram (Íd al-adhá) mohli ľudia v uliciach vidieť krvavú tradíciu obetovania baranov. Táto skutočnosť vyvolala obzvlášť kritickú reakciu ruských blogerov. Niektorí informovali, že v snahe nelákať zbytočnú pozornosť polície, využívali moslimi na slávnostný ceremoniál interiéry nákladiakov. Na tento problém v piatok (19.11) upozornili starostu aj osobnosti ruskej kultúry. Tí požadovali zakázať rituálne vraždy zvierat v meste.

Samotný Sobjanin poukázal na to, že týmto podujatiam chýba potrebná organizácia. „V Moskve bude táto otázka vyriešená,“ prisľúbil.

Jeden z duchovných predstaviteľov moslimov v Rusku pritom vyhlásil, že slávnostné prinášanie obetí sa v uliciach Moskvy v tomto roku nekonalo a všetky obvinenia nazval len nepravdivými mýtmi.