Putin dostal od Bulharov šteniatko

13. novembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 13. november – Predseda vlády Bulharska Bojko Borisov dnes počas tlačovej konferencie daroval ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi šteniatko bulharskej rasy. Borisov podal ruskému kolegovi psa, Putin ho vzal na ruky, pritlačil k hrudi, pobozkal a odchádzajúc poďakoval bulharskému premiérovi, opisuje situáciu tlačová agentúra RIA Novosti.

„Daroval som Vladimirovi Putinovi bulharského psa a dúfam, že táto typická bulharská rasa mu prinesie radosť,“ vysvetlil bulharský premiér po bilaterálnom rokovaní lídrov dvoch krajín.

РИА Новости

Hlavnou témou pracovného stretnutia bola otázka energetickej spolupráce. Práve Bulharsko má byť vstupnou bránou do Európy pre plynové potrubia South Stream (Južný potok), ktoré budú prechádzať z Ruska po dne Čierneho mora. Obe krajiny dnes podpísali zmluvu o vytvorení spoločného podniku South Stream Bulgaria AD, ktorý bude mať za úlohu vypracovať technicko-ekonomické základy, postaviť a následne sa starať o úsek plynovodu na území balkánskej krajiny. „Dnes Bulharsko dostáva od Ruska za tranzit malého množstva plynu do iných krajín približne 600 miliónov dolárov. Ak však uskutočníme projekt Južného potoku, tak Bulharsko bude dostávať, len za to, že na jeho území leží potrubie, takmer 2,5 miliardy dolárov. Tieto peniaze sa dajú použiť na to, aby sa dostal plyn k spotrebiteľom za nižšie ceny,“ obhajoval Putin spoluprácu.

РИА Новости

Predstavitelia Gazpromu zároveň vylúčili, že by úlohu Bulharska mohlo nahradiť Rumunsko, ktoré by mohlo prijímať do 63 miliárd kubických metrov plynu na svojom pobreží. Napriek tomu, rokovania s predstaviteľmi Bukurešti nie sú ukončené a krajina sa do projektu môže stále zapojiť, aj keď už len ako príjemca potrubia z Bulharska.

Plynovod South Stream sa má v Bulharsku rozdeliť dvoma smermi a odtiaľ pokračovať do Grécka, Talianska, Srbska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska a Rakúska. Spustenie projektu je naplánované na 31. december 2015, hlava Gazpromu však dnes nevylúčil, že by jeho realizácia mohla byť o 4 mesiace kratšia.