Americký miliardár financoval čečenských teroristov

2. novembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 2. november – Činnosť jedného z lídrov čečenských separatistov Achmeda Zakajeva, ktorého Rusko žiada vydať pre organizáciu teroristických útokov a rady ďalších závažných trestných činov, financuje známy americký miliardár George Soros, vyhlásil v pondelok (1.11) bývalý prezident separatistickej republiky Ičkeria a samovyhlásený emir Kaukazského emirátu Doku Umarov.

Známy americký finančník maďarského pôvodu mal, podľa vyhlásenia na jednom z internetových portálov, odovzdať Zakajevovi 10 miliónov dolárov na organizáciu Svetového kongresu čečenského národa v Poľsku. „Aj keby Zakajev dal týmto mudžahídom (pozn. moslim bojujúci v džiháde) 10 alebo 100 miliónov, oni to rozhádžu a žiaden prínos od nich pre moslimov nebude, lebo Sorosov Fond im nedá peniaze s tým, aby boli prospešné pre islam,“ vyhlásil Umarov.

Lídrovi povstalcov sa nepozdáva myšlienka kongresu, ktorý má údajne spôsobiť rozkol medzi separatistami a dosiahnuť mier politickou cestou. V súvislosti s tým, poukazuje na osud ľudí v Bosne, Kosove alebo Sudáne, kde sú podľa neho moslimovia utláčaní. Riešenie ich situácie vidí len vo vojne a ceste násilia.

Umarov o kríze v radoch čečenských povstalcov hovoril v priebehu posledných mesiacov už trikrát. Najskôr v júli, keď sa vzdal titulu emira Kaukazského emirátu, na čo si toto rozhodnutie rozmyslel a následne v auguste, keď ho opustilo hneď niekoľko generálov, ktorí neskôr v októbri prisahali spoločne so Zakajevom vernosť najnovšiemu vojenskému lídrovi povstalcov a emirovi Čečenska Chusejnu Gakajevovi. V septembri Umarov za vinníka konfliktov označil predstaviteľa Al-Qaedy na Kaukaze Muchannada.