Ruská polícia zatkla takmer polovicu účastníkov mítingu opozície v Petrohrade

1. novembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 1. november – Na Triumfálnom námestí v Moskve sa v nedeľu (31.10) uskutočnil prvý míting zástupcov opozície, oficiálne povolený vedením hlavného mesta, na ktorého čelo sa len pred 10 dňami postavil Sergej Sobyanin. Podľa rôznych informácií sa na zhromaždení, ktoré priamo na mieste monitorovalo približne 400 novinárov, zúčastnilo od 800 do 3000 odporcov súčasnej vlády.

Akcia si nevyžiadala masové zatýkanie, ako tomu bolo počas predchádzajúcich podujatí, polícia však musela zakročiť voči niekoľkým osobám, ktoré sa pokúšali zapáliť svetlice a zničiť oplotenie. Razantnejšie museli bezpepečnostné zložky konať až po skončení mítingu, keď sa malá skupina demonštrantov, blokujúc premávku, pokúsila dostať bližšie k budove vlády. „Celkovo bolo v nedeľu za účasť v nepovolených akciách zadržaných 27 ľudí,“ zhrnul na záver dňa jeden z predstaviteľov moskovskej polície.

Míting opozície čiastočne narušili prívrženci pravicového hnutia Iné Rusko, ktorí využili povolenie na zhromaždenie vo svoj prospech a zorganizovali v tom istom čase na rovnakom mieste vlastné stretnutie. Podľa svedkov udalosti, po tom, ako polícia odstránila kovové priehrady, ktoré oddeľovali dve skupiny, sa zhromaždení premiešali a faktický sa stali účastníkmi jednej akcie.

Viac práce mali policajti v Petrohrade, kde sa na analogickom mítingu v dvoch rôznych častiach mesta zišlo podľa neoficiálnych informácií viac ako 250 ľudí. Vzhľadom na to, že miestna samospráva organizátorom povolenie na zhromaždenie neudelila, bola polícia nútená voči demonštrantom zakročiť, pričom zatkla až 113 ľudí.