Afganský prezident kritizoval protidrogovú operáciu

30. októbra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 30. októbra – Afganský prezident Hamid Karzaj dnes vyjadril nespokojnosť s operáciou ruských a amerických jednotiek, ktoré spoločným úsilím zničili drogy na výrobu približne 200 miliónov dávok heroínu a spôsobili narkobarónom odhadovanú škodu 1 miliardu dolárov. „Ani jedna organizácia či inštitúcia nesmie uskutočňovať vojenské operácie na našom území bez súhlasu islamskej vlády Afganistanu,“ vyhlásil Karzaj s tým, že túto akciu považuje za narušenie suverenity krajiny a porušenie medzinárodného práva.

Zástupca ruskej Federálnej služby pre kontrolu obratu drog (GNK) Alexej Milovanov pritom tvrdí, že operácia bola vopred prerokovaná s afganským ministerstvom vnútra. To malo zásah nielen povoliť, ale priamo sa na akcii podieľať a riadiť ju. Predstaviteľ GNK taktiež zdôraznil, že ruskí špecialisti boli len v úlohe konzultantov a v súvislosti s touto operáciou boli v krajine len 4 predstavitelia tejto inštitúcie.

Spoločná akcia má podľa niektorých novinárov položiť základ pre budúcu spoluprácu dvoch bývalých znepriatelených krajín Studenej vojny v Afganistane. The Guardian uvádza, že sa najvyšší predstavitelia NATO už na novembrovom summite aliancie obrátia na Rusko s ponukou vojenskej spolupráce. Moskva by sa mala v Afganistane zamerať predovšetkým na výcvik afganských vojenských špecialistov. Či sa tieto informácie zakladajú na pravde s najväčšou pravdepodobnosťou odhalí stretnutie generálneho tajomníka NATO Andersa Fogh Rasmussena s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevym, ktoré sa uskutoční v piatok (5.11).

Afganistan je v súčasnosti najväčším producentom ópia na svete. Ročný zisk tamojšieho obchodu s drogami sa odhaduje na 3 miliardy dolárov, odhadované príjmy do štátneho rozpočtu krajiny sa pritom pohybujú na úrovni 1 miliardy. Podľa expertov si tieto zisky medzi sebou rozdeľuje hnutie Taliban.

V roku 2010, kvôli nepriaznivému počasiu, úroda ópia údajne klesla takmer dvojnásobne v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V súvislosti s tým sa odhaduje, že rast cien na drogu vzrastie takmer o 40 percent.