Rusko nevylučuje predaj vojenskej techniky do Iránu

28. októbra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 28. október – Zákaz predaja vojenskej techniky do Iránu nemá absolútny charakter, a preto ruská štátna spoločnosť „Rosoboronexport“ je pripravená rokovať s Teheránom o predaji vojenskej techniky, ktorá nie je na sankcionovanom zozname OSN, vyhlásil dnes predpoludním generálny riaditeľ spoločnosti Anatolij Isajkin.

„Máme sankcie Rady bezpečnosti OSN a nariadenie prezidenta Ruska. Hodláme prísne dodržiavať nariadenie aj zoznam zbraní, ktoré spadajú pod sankcie. Ak sa na nás obratia s prosbou o techniku, ktorá nie je na zakázanej listine, potom je to predmet rokovaní a neexistuje absolútne tabu,“ vyhlásil Isajkin na tlačovej konferencii spojenej s desiatým výročím „Rosoboronexportu“.

Isajkin sa tiež dotkol témy vojensko-technickej spolupráce a obchodu Ruska s Čínou. Podľa jeho slov Peking zaujíma „úplne všetko“. Južný sused Ruskej federácie prejavuje aktívny záujem o najmodernejšiu technológiu, vedecký výskum a konštrukčné práce v oblasti vojenskej techniky. „Čínsky priemysel je schopný produkovať hotové výrobky vojenského zamerania. V súčasnosti sa čoraz viac spolieha (pozn. čínska vláda) na vlastnú výrobu. Majú na to všetky predpoklady,“ konštatoval generálny riaditeľ „Rosoboronexportu“.