Na ruskom letisku našli spiaceho mroža

8. októbra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 8. októbra – Kuriózny prípad riešili vojaci a jednotky ministerstva mimoriadnych situácií (MMS), po tom ako v pondelok (5.10) u brány letiska arktickej obce Tiksi (Jakutská republika), zaspal unavený mrož.

Samec prekonal až 4 kilometre od pobrežia mora, prešiel cez letiskovú dráhu a potom ako nenašiel cestu ďalej zaspal priamo pred bránou letiskovej haly, pod dohľadom vojakov. Okrem expertov MMS na miesto odpočinku boli privolaní aj ekológovia a členovia vedeckej rezervácie „Usť-Lenskij“, ktorí mali pomôcť s plánovaním bezproblémového presunu zvieraťa .

„Je to výnimočný prípad, veď mrože zriedkavo vylezú na spánok ďalej ako na 50 metrov. Štyri kilometre – to je jednoducho obrovská vzdialenosť pre takéto zviera,“ uviedla koordinátor projektov mrožov Rady morských cicavcov Varvara Semyonova. Podľa jej slov, pôvodný plán predpokladal s presunom na vrtuľníku, no neskôr museli záchranári od tohto plánu ustúpiť, keďže existovali obavy, že by zviera zo strachu nemuselo prekonať stres z letu. Z tohto dôvodu bol prevoz odložený až na ďalší deň, keď mroža zaisteného do veľkej siete, uložili na plachtu, ktorú následne odtiahlo vozidlo až k zálivu, kde zviera vypustili späť do vody.

Pri svojom dobrodružstve mrož utrpel niekoľko drobných rezných poranení, ktoré si pravdepodobne spôsobil lezením po ostrých skalách a poškodil si jeden z klov, keď sa pokúšal prekonať sieťové oplotenie letiska. „Pracovníci rezervácie sa domnievajú, že mrož odplával príliš ďaleko až do prístavu Nejelova. Keď si uvedomil, že sa dostal na nesprávne miesto, rozhodol sa prekonať relatívne krátky úsek a dostať sa do prístavu Tiksi,“ vysvetlila motív cicavca Semyonova.

Zviera bolo identifikované ako laptevovský mrož, ktorý je na zozname chránených zvierat. Odhaduje sa, že ich v súčasnosti na svete žije do 5 tisíc jedincov.
VIDEO ZACHRANNEJ AKCIE