Rusko odpálilo raketu s jadrovou hlavicou na Kamčatku

7. októbra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 7. október – Atómová ponorka „Dmtrij Donskoj“ dnes úspešne odpálila medzikontinentálnú balistickú raketu (MBR) „Bulava“ z Bieleho mora na vojenskú základňu „Kura“ na Kamčatke. Ide o prvú úspešnú skúšku ponorkovej rakety od roku 2008. Posledné tri skúšky skončili rozpadom rakety vo vzduchu.

„Významnou vlastnosťou Bulavy je jej schopnosť úspešne prekonávať ako existujúce, tak aj perspektívne systémy protiraketovej obrany, krátky aktívny úsek trajektórie letu a neovplyvniteľnosť systémami na zmenu fyzikálnych polí zbraní, ktoré môžu byť v priebehu najbližších 10 rokov rozmiestnené vo vesmíre,“ uviedol člen spoločenskej rady ministerstva obrany Ruska Igor Korotčenko.

Zároveň potvrdil, že tento projekt patrí medzi priority ruského obranného priemyslu. V súčasnosti na ňom pracuje viac ako 650 štátnych a súkromných podnikov. Špeciálne pre tento systém bola navrhnutá jadrová hlavica, ktorá ma vylepšené takticko-technické charakteristiky oproti tým, ktoré krajina v súčasnosti používa. Platforma Bulavy má byť schopná niesť až osem jadrových blokov k miestu cieľa.

Podľa pôvodných plánov mala byť Bulavou vyzbrojená prvá ponorka už v minulom roku a do roku 2015 nimi mali vybaviť ďalších osem ponoriek. Konočenko predpokladá, že vyzbrojenie armády týmto systémom by malo zabezpečiť Rusku jadrovú bezpečnosť na nasledujúcich 30-40 rokov. Dnešný pokus bol šiesty úspešný z trinástich, ktoré Rusko doteraz uskutočnilo.