Ruská opozícia sa rozhodla zjednotiť

14. septembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 14. september – Ruské mimoparlamentné demokratické strany a hnutia sa dohodli na vytvorení koalície, ktorá má zväčšiť ich šance na úspech vo voľbách. Spoločné plánujú kandidovať v parlamentných voľbách do ruskej Dumy v roku 2011 a o rok neskôr chcú nominovať jedného kandidáta na post prezidenta.

„Predstavitelia štyroch demokratických organizácií sa rozhodli vytvoriť koalíciu s tým, aby sa následne pokúsili zaregistrovať stranu do parlamentných volieb,“ potvrdil informáciu zdroj z vznikajúcej koalície pre RIA Novosti.

Do predsedníctva by sa mal posadiť bývalý zástupca predsedu vlády Boris Nemcov, expremiér Michail Kasjanov, bývalý parlamentný poslanec a moderátor rádia „Echo Moskvy“ Vladimír Ryžkov, bývalý zástupca predsedu národnej banky Ruska Sergej Alexašenko a člen rady ruského politického hnutia Solidárnosť Iľja Jašin.

Nejde o prvý pokus pravicových strán o zjednotenie s cieľom uspieť vo voľbách. Boris Nemcov v minulosti stal aj na čele Zväzu pravicových strán, ktorý uspel vo svojich prvých parlamentných voľbách, v roku 1999, so ziskom viac ako 8,5 percenta. Už o štyri roky preferencie strany poklesli viac ako dvojnásobne a strana ostala pod 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti. Absolútnym fiaskom boli posledné voľby, keď zväz nedostal ani percento zo všetkých platných hlasov a v roku 2008 sa rozpadol.