Ruský parlament rozhodne koľko prezidentov bude v krajine

13. septembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 13. september – Ruský parlament (Duma) obdŕžal návrh zákona o zmene pomenovania funkcií najvyšších regionálnych činiteľov. Národná rada Ingušskej republiky, ktorá materiál predložila, navrhuje zrušenie prezidentov jednotlivých subjektov Ruskej federácie a ich následne preformovanie na „hlavy“ republík.

S touto iniciatívou ako prvý prišiel čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ktorý ešte v auguste vyhlásil, že by krajina mala mať len jedného prezidenta. Neskôr tento názor podporili aj hlavy Dagestanu, Ingušska, Severného Osetska, Karačajevo-Čerkeska, Kabardino-Balkárska, Adygey a Buriatska. Nejasná je v súčasnosti pozícia predstaviteľov vlády Republiky Tatarstan. Tí prvotné argumenty Kadyrova odmietli s tým, že by si takáto zmena vyžadovala zmenu ústavy a nebolo jasné, či by sa táto zmena funkcie nedotkla aj istých právomoci. Oficiálne stanovisko však odmietol dávať až do jesennej schôdze miestneho parlamentu.

Čečensko už medzitým potrebné zmeny ústavy prijalo 3. septembra. Ramzan Kadyrov sa tak stane posledným prezidentom tragický známej republiky a po vypršaní jeho právomoci, v roku 2011, si už občania budú voliť „hlavu“ republiky.

Z 83 subjektov Ruskej federácie sú 21 republiky, 16 z nich má na čele prezidenta a ďalších 5 „hlavu“ republiky.

Federálny parlament Ruska čaká na najbližšej schôdzi taktiež návrh ďalšej zmeny v názve vládneho organu regiónov. Poslanci Astrachánskej oblasti predložil zákon o zmene pomenovania národných parlamentov republík, ktorý má stanoviť jasný rozdiel v názvoch medzi zákonodarným orgánom regiónov a federácie.