Výbuch na ruskom trhovisku zabil 15 ľudí a desiatky zranil

9. septembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 9. septembra – Obeťami teroristického útoku na trhu v ruskom Vladikavkaze (Severné Osetsko) sa podľa posledných informácii stalo 15 ľudí. Minimálne 70 civilistov utrpeli zranenia rôznych ťažkostí, niektoré médiá však uvádzajú tvrdia, že sa toto číslo blíži k stovke. Medzi obeťami podľa nepotvrdených informácií sú aj deti.

Explóziu spôsobilo približné 30-40 kilogramov výbušnín odpálených o 11:22 (miestneho času) vo vozidle, ktoré malo byť priparkované pri hlavnom vchode na centrálne trhovisko, ktoré údajne patrí medzi najnavštevovanejšie miesta vo Vladikavkaze. Kým prvotné informácie hovorili iba o trhavine, v médiách sa už objavili informácie o tom, že sa vo vozidle našli zvyšky samovražedného útočníka. Teroristický útok praktický kopíruje nešťastie, ku ktorému došlo v marci 1999. Vtedy explózia výbušniny, umiestnenej takmer na rovnakom mieste, si vyžiadala životy viac ako 50 ľudí a ďalších 300 bolo zranených. Návštevníci trhoviska boli cieľom útoku aj v novembri 2008, keď samovražedná útočníčka sa odpálila vo vozidle súkromnej MHD, pri mieste dnešného útoku. Atentát vtedy zabil 11 civilistov a 40 ľudí utrpelo zranenia rôznych ťažkosti.

V súvislosti s útokom polícia zvýšila mieru bezpečnosti v meste a okolí. Všetky bezpečnostné zložky pracujú v pohotovostnom režime, žiaci škôl boli prepustení domov. Kvôli veľkému preťaženiu sa v meste čiastočne prerušilo telefonické spojenie mobilných sieti. Najväčšie obavy vyvoláva podozrenie, že by sa v meste mohlo ešte stále nachádzať viac výbušnín. Z tohto dôvodu, okamžite po nešťastí, sa zasahujúce zložky pokúšali z miesta výbuchu dostať zranených aj ďalších prítomných civilistov, z obáv, že by sa výbuch mohol zopakovať.