Ukrajinská opozícia údajne cenzuruje ukrajinskú opozíciu

8. septembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 8. septembra – Líderka ukrajinskej opozičnej strany Baťkivšina a Bloku Júlie Timošenkovej (BJT) odmietla obvinenia o cenzúre opozičného národného hnutia Sloboda, na včerajšom mítingu v Kyjeve, ktorý pred budovu parlamentu prilákal viac ako 2 tisíc odporcov vlády Viktora Janukoviča. „Tribúna bola od deviatej otvorená pre všetkých predstaviteľov opozičných síl. Pre všetkých lídrov. Každý mohol prísť, vystúpiť a obrátiť sa na ľudí,“ bránila sa Timošenková vo vysielaní ukrajinskej televízie „Piaty kanal“.

Predseda Slobody a Timošenkovej bývalý protikandidát v prezidentských voľbách, Oleg Tiagnibok, sa však so svojím príhovorom pred protestujúcich nedostal. Dôkazom cenzúry mal byť podľa neho aj fakt, že bývalý policajný prezident Jurij Lucenko, nový člen BJT, zúčastneným z tribúny vyhlásil, že líder Slobody na zhromaždení nie je a miesto neho pozval na scénu inú predstaviteľku národniarov Irinu Farionovú.

Konflikt vzájomných obvinení sa preniesol po mítingu z ulíc aj do médií. Kým Sloboda obvinila BJT v tom, že jej členovia pravidelne zrádzajú vlastne rady a prestupujú do vládnej Partie regiónov Janukoviča, prívrženci bývalej premiérky pripomenuli Tiagnibokovi, že v druhom kole prezidentských volieb, ktoré skončili len s 3-percentným rozdielom, Sloboda vyzvala svojich voličov hlasovať proti všetkým.