Gazprom skrátil viac ako dvojnásobne dodávky plynu do Turecka

6. septembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 6. septembra – 18 miliónov kubických metrov plynu, miesto 42-och, dodáva Gazprom od dnes pre Turecko, uviedol oficiálny predstaviteľ ruského dodávateľa Sergej Kuprijanov. Spoločnosť sa tak vrátila na pôvodné množstvo, ku ktorému ju zaväzuje bilaterálna zmluva.

Gazprom v priebehu desiatich dní, od 25. augusta až do nedele 4. septembra, poskytoval svojím tureckým partnerom pomoc pri prekonávaní následkov výbuchu na potrubí, ktoré viedlo zemný plyn z Iránu. Ruský štátny koncern zabezpečil v tomto období celkovo 426 miliónov kubických metrov plynu cez potrubia Blue Stream, ktoré spájajú obe krajiny cez dno Čierného mora.

„Nie je to prvýkrát, v priebehu posledných rokov, čo sme zväčšili objem denných dodávok na základe žiadosti z tureckej strany, z dôvodov ťažkostí pri získavaní plynu z iných zdrojov. Sme aj naďalej ochotní pomáhať partnerom, čo svedčí o spoľahlivosti Gazpromu ako dodávateľa,“ prízvukoval Kuprijanov.

Turecko je v súčasnosti už dlhodobo druhým najväčším zákazníkom ruského plynového giganta. Len v tomto roku plánuje Gazprom zabezpečiť pre krajinu 30 miliárd kubíkov plynu (, z toho 16 cez Blue Stream), čo je o 10 miliárd viac ako v minulom roku.