Ruský minister bol zranený pri bombovom útoku. Jeho šofér na mieste zahynul

4. septembra 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 4. september – V dagestanskej Machačkale dnes približne o 9 hodine ráno, neznámi útočníci spáchali bombový atentát na miestneho ministra pre národnú politiku, otázky náboženstva a vonkajšie vzťahy Bekmurza Bekmurzajeva. Podľa predbežných informácii explóziu spôsobila výbušnina pripevnená k spodku vozidla. Minister sa momentálne nachádza v nemocnici v ťažkom šoku, no jeho život je mimo ohrozenia, rovnako ako životy jeho dvoch spolujazdcov. Osobný šofér Bekmurzajeva však na mieste nehody zahynul.

Podobný osud stihol aj ministrových predchodcov vo funkcií, ktorí však nemali toľko šťastia. V roku 2003 v Machačkale pri výbuchu služobného vozidla zahynul minister Magomedsalich Gusajev a o dva roky neskôr jeho nástupca, Zagir Aruchov, zahynul pri výbuchu na chodbe pred jeho vlastným bytom. Bekmurzjev je vo svojej funkcii iba 6 mesiacov.

Atentát v roku 2005

Polícia už začala trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi, vo veci pokusu o život, vraždy nebezpečným spôsobom, nezákonného vlastníctva zbraní a výroby výbušnín. Za najpravdepodobnejší motív útoku považujú vyšetrovatelia ministrovu politickú činnosť v regióne teroristicky aktívneho Dagestanu.